Allemaal

Handelingen 14

16 Hij heeft in de tijden die achter ons liggen al de heidenen hun eigen wegen laten gaan, 17 hoewel Hij Zichzelf toch niet onbetuigd liet door goed te doen: Hij gaf ons vanuit de hemel regen en vruchtbare tijden en verzadigde ons hart met voedsel en vreugde. 18 En door dit te zeggen, konden zij de menigten er maar nauwelijks van weerhouden, aan hen te offeren. (Handelingen 14:16-18)

Misschien hebben we onszelf weleens afgevraagd waarom Jezus pas na zovele jaren naar de aarde was gekomen. Maar Paulus is deze vraag hier voor met een hele zuivere analyse. Het is inderdaad zo dat God allereerst op Israel gericht was, maar dat betekent niet dat de rest van de wereld helemaal aan zijn lot was overgelaten.

Paulus heeft het over de zorg voor de wereld, God is daar nooit mee gestopt. Het is God die nog steeds geeft om de zwakke in de samenleving en ga zo maar door. En dat is wat veel mensen zich niet realiseren. Wij denken vaak God aan onze zijde te hebben, maar we zijn allemaal Gods schepping, waarom zou Hij ons dan niet allemaal lief hebben?

God is niet alleen maar met een bepaalde stroming bezig of een uitverkoren volk. Ook al heeft God Israel uitverkoren, dat maakt niet dat God niet meer om de rest geeft. Hij is bezig met die stam in het midden van het oerwoud ook al hebben zij nog nooit over Jezus gehoord. Hij is bezig met die zakenman die zo druk is met het laten groeien van zijn vermogen, ook al heeft hij geen enkele interesse in Jezus.

Zoals de boodschapper tegen Jozua zei dat hij niet voor hem is of tegen hem, zo moeten wij ook onze relatie met God zien. Zoals een ouder evenveel houdt van alle kinderen zo heeft God evenveel liefde voor ons allemaal. Aan ons de taak om in die liefde te wandelen. We kunnen wel om een neerbuigende manier praten over onze buren omdat ze maar feestjes geven, maar we moeten realiseren dat God ook om hen geeft.

Dit moet onze ogen openen voor Wie God is voor de mensen om ons heen. God waakt net zoveel over de dief die aan het inbreken is als jij die vroom op zondag in de gemeente God prijst. En dat is de boodschap van Paulus, we zijn allemaal gelijk voor God, het enige wat Paulus wil prediken is de keuze die God nu gemaakt heeft. Nu wil Hij ons allemaal betrekken bij wat Hij aan het doen is.

This entry was posted in 44 Handelingen. Bookmark the permalink.