Indoctrinatie

Handelingen 19

8 En hij ging de synagoge binnen en sprak er vrijmoedig; drie maanden lang sprak hij met hen en probeerde hen te overtuigen van de zaken van het Koninkrijk van God. 9 Maar toen sommigen verhard werden en ongehoorzaam bleven, en tegenover de menigte kwaadspraken van de weg van de Heere, ging hij bij hen weg, en hij zonderde de discipelen af en sprak dagelijks in de school van een zekere Tyrannus. 10 En dit gebeurde twee jaar lang, zodat allen die in Asia woonden, het Woord van de Heere Jezus hoorden, zowel Joden als Grieken. (Handelingen 19:8-10)

Het woord indoctrinatie heeft een negatieve lading. We denken daarbij dan aan een sekte en voor de wereld scharen ze elke religieuze stroming onder indoctrinatie. Maar dit klopt gewoon niet, denk aan de kinderen die voor een tv zitten, dat zijn ook momenten dat we moeten denken aan indoctrinatie. Hun leven wordt ook gevuld met dat wat ze op het scherm zien.

Indoctrinatie in zichzelf hoeft helemaal geen negatieve lading te hebben, het is de boodschap waar men naar moet kijken. En dat is wat de wereld ook moet weten, de hele (sociale) media is een groot indoctrinatie apparaat. En dan is het niet zo dat er 1 persoon aan de knoppen zitten, maar het hele systeem is gewoon zo dat het ons denken bepaald. En dat kunnen we niet ontkennen, want anders zou men geen adverteerders meer hebben.

En daarom is het juist nodig dat we als gemeente wel aan indoctrinatie doen. We hebben namelijk een gevecht aan te gaan met de wereld. En dan hebben we het niet over indoctrinatie waarin we mensen van al het andere proberen af te snijden, maar over indoctrinatie waarin we het woord van God sterker aanwezig laten zijn in ons leven. Want dat is het doel, dat ons leven wordt gevormd niet naar de maatstaven van deze wereld maar naar het woord van God.

Paulus neemt hier de mensen die Jezus willen volgen apart. Hij wil niet dat ze worden afgeleidt door de negatieve invloeden. Hij wil dat ze helemaal gericht zijn op het woord van God. Want alleen zo zullen ze kunnen groeien, het woord moet constant aanwezig zijn.

Eigenlijk zou elke christen een tijd in een bijbelschool moeten doorbrengen. Een tijd waarin er even geen andere invloeden zijn, een tijd waarin God de nadruk krijgt op het leven. Het woord kan zo dan door blijven groeien in de harten van de mensen. En dat is de juiste indoctrinatie, een indoctrinatie die elke christen nodig heeft.

This entry was posted in 44 Handelingen. Bookmark the permalink.