Kostbare goedertierenheid

Psalm 36

7 Uw gerechtigheid is als de machtige bergen,
Uw oordelen zijn als de grote watervloed;
mensen en dieren verlost U, HEERE.
8 Hoe kostbaar is Uw goedertierenheid, o God!
Daarom nemen de mensenkinderen de toevlucht
onder de schaduw van Uw vleugels.
9 Zij worden verzadigd met de overvloed van Uw huis;
U laat hen drinken uit Uw beek vol verrukkelijke gaven.
(Psalm 36:7-9)

In de bijbel is er altijd een link tussen ons vertrouwen op God en Zijn goedertierenheid in ons leven. En dat staat zo haaks op wat er tegenwoordig in de kerk wordt besproken. Het gaat niet meer om een relatie die wij hebben met de Schepper van hemel en aarde, het gaat om de juiste theologie die we proberen aan te hangen. En natuurlijk hoort er bij die theologie dat God goedertieren is, maar dat weten we alleen door de verhalen uit de bijbel.

Maar goedertieren zijn wordt niet bepaald door wat God in het verleden heeft gedaan, goedertierenheid is Zijn karakter. En als het Zijn karakter is dan hangt dat niet af van wat Hij in het verleden heeft gedaan, maar juist van wat Hij nu doet. Het is Wie Hij is en daarom doet Hij wat Hij wil doen.

En daarom is Gods goedertierenheid nog steeds kostbaar, omdat het ons enige schuilplaats wordt in dit leven. Gods goedertierenheid is niet kostbaar als het niets betekent in ons leven hier op aarde. Dan is het een dogma waarmee we mensen voor hun hoofd kunnen slaan, maar heeft het alle waarde verloren.

De vraag die wij onszelf moeten stellen, is Gods goedertierenheid kostbaar voor ons leven? Want dan mogen wij ook schuilen onder zijn vleugels, dan mogen wij weten dat wij worden verzadigd door de overvloed van Zijn huis. Dan mogen we weten dat we zullen drinken uit de beek vol verrukkelijke gaven. Er zullen weinig theologie boeken zijn die dit zo zullen beschrijven, maar alleen zo is Gods goedertierenheid werkelijk kostbaar.

Wij mogen op Hem vertrouwen, we mogen weten dat Hij goedertieren is, we mogen weten dat Hij rechtvaardig is en dat wij altijd bij Hem mogen komen. Hij is genadig, Hij vergeeft, Zijn armen zijn altijd open om ons te ontvangen. Zijn liefde is voor eeuwig, ook voor vandaag.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.