Proeven

Psalm 34

9 Proef en zie dat de HEERE goed is; teth
welzalig de man die tot Hem de toevlucht neemt.
(Psalm 34:9)

We hebben dit vers bekeken vanuit het perspectief van buitenstaanders en vanuit het perspectief van de christenen in het algemeen. Maar deze overdenking gaat over jou, wat heeft dit vers voor betekenis voor jouw leven? Want David roept hier op om te proeven hoe goed God is, daarmee daagt hij ons uit om iets te doen dat maar weinig mensen echt aan durven.

We hebben het hier niet over proeven van een kopje koffie of een gebakje, het gaat hier om het proeven van de goedheid van de Heere. En die proef je niet zomaar als je naar de kerk gaat. Om de goedheid van de Heere te proeven moeten we echt naar God toegaan. We moeten verlangen naar Zijn goedheid in ons leven zodat we ook werkelijk Zijn goedheid kunnen ervaren.

Want de man/vrouw die werkelijk bij God de toevlucht neemt is degene die de vreugde van het leven zal vinden. Want het is de persoon die werkelijk de goedheid van de Heere zal proeven. En daar moeten wij naar verlangen, in Hem de toevlucht vinden zal er voor zorgen dat we die geborgenheid ervaren. Niet als een gevoel maar als een werkelijkheid.

Het is een keuze die we moeten maken, we proeven het niet door een gemiddelde christen te zijn. We zullen het zeker niet proeven als we elke vorm van ervaring uitbannen uit ons geloof. We zullen het pas echt proeven als we de keuze maken om de Heere onze toevlucht te laten zijn.

En dan beginnen we bij ons dagelijks leven, elke dag bewust de keuze maken om God als onze enige toevlucht te hebben. In gebed Hem laten weten dat je deze dag met Hem wil wandelen. Zoeken naar Gods leiding, zoeken naar Zijn kracht. En door dit bewust te doen laten we zien dat Hij werkelijk onze toevlucht is. En dan komt het moment vanzelf dat je Zijn goedheid zal proeven, niet als theologie maar uit ervaring.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.