God proeven

Psalm 34

9 Proef en zie dat de HEERE goed is; teth
welzalig de man die tot Hem de toevlucht neemt.
(Psalm 34:9)

Het waren niet alleen de 12 discipelen die Jezus volgden, het waren er soms wel duizenden die Jezus maar niet wilden verlaten. En Jezus deed daar niet moeilijk over, er zijn zelfs momenten dat Hij voorziet in eten voor al die duizenden mensen. Natuurlijk wilde Hij af en toe alleen zijn maar daarna mochten ze gewoon weer getuigen zijn van wat Hij aan het doen was.

Wij christenen doen vaak moeilijker dan God. Wij gooien al die barrières op voor mensen om Jezus te volgen. Ze moeten eerst aan allerlei onbeschreven eisen voldoen. Misschien hebben we het niet door maar zoals wij onze dienst vormgeven is vaak al een barrière voor mensen om even binnen te stappen. Er is geen plek voor hen om God te proeven.

Natuurlijk zijn er geboden en een leven zoals God dat voor ogen heeft. Maar dat is niet de manier waarop we God mogen proeven. David roept mensen op om het eens uit te proberen, probeer eens te vertrouwen op de God van Israel en zie eens waar het schip strand of juist niet. Want dat zal het resultaat zijn, mensen zullen zien dat God echt antwoordt, dat Hij echt naar onze gebeden hoort.

De dienst moet een plek zijn waar mensen kunnen komen om te proeven, ze moeten kunnen zien dat er werkelijk een God is waarop we mogen vertrouwen. Geef de evangelische kerken niet de schuld dat ze onze kerken leegmaken. Wijzelf zijn het voorbeeld dat mensen moet aantrekken, wij moeten een sterk vertrouwen hebben, God moet onze toevlucht zijn. Dan worden wij het licht in de wereld.

Het moment dat Jezus met moeilijke vragen kwam was nadat de mensen hadden geproefd. Want na het proeven moet er toch echt een keuze komen waarin we God onze enige hoop maken. Maar God vindt het niet erg als we proeven, als we Hem de kans geven om Zichzelf te openbaren. We hoeven niet helemaal op en top christen te zijn voordat we dit mogen ervaren, zoals we nu zijn mogen we ons tot Hem richten. En Hij zal antwoorden.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.