De heilige der aarden

Psalm 32

6 Daarom zal iedere heilige tot U bidden
ten tijde dat U Zich laat vinden.
Voorzeker, een overstroming van machtige wateren
zal hem niet bereiken.
(Psalm 32:6)

Wie zijn die heilige, zijn het alleen de bijbelse figuren als Abraham, David, Mozes en Elia? Vergeet het maar, Jakobus schreef het al heel duidelijk, Elia is net zo iemand als jij en ik, een persoon van vlees en bloed. De heilige zijn mensen die zichzelf apart durven te zetten van de wereld en alleen God willen dienen. En dat is menselijk mogelijk, wat de theologie vandaag de dag ook hierover wil zeggen, de bijbel is duidelijk, wij kunnen heilig zijn.

En kom nu niet met dat sprookje waar wij heilig worden omdat God scheel kijkt en ons eigenlijk niet ziet staan maar alleen Jezus. Ook dat is niet het evangelie, de heilige is diegene die zich tot God richt en van Hem afhankelijk wil leven. Daarom zal ook iedere heilige tot God bidden. Want gebed is afhankelijkheid van God, zelfs als we hulp ergens anders zouden kunnen krijgen. En dat laatste is de sleutel, is onze hoop echt op God alleen?

Heilige mensen zijn de mensen die Hem zoeken, die weten dat wat er ook gebeurd God voor hen zorgt. Heilige mensen zetten hun leven apart, een leven in de aanwezigheid van God.

Veel christenen krijgen een nare smaak in hun mond bij het woord ‘heilig’, ze denken dan aan moeilijke wetten waaraan men zich moet houden. Er is dan weinig ruimte voor eigen creativiteit, men kan zich niet ontplooien. Maar heilig is juist het mooiste wat we kunnen ervaren in dit leven. De heilige liefde van God, de heilige genade en ons heilig zoeken.

Heilige mensen hebben een leven met God, ze zijn van Hem afhankelijk voor alles. En dat leven is waar wij naar mogen verlangen. En dan worden wij ook heilig, niet omdat we zo hard tegen onze zonden vechten maar omdat we samen met de Heilige Geest wandelen. Gods heiligheid begint in ons leven effect the hebben.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.