Zomerse droogte

Psalm 32

3 Toen ik zweeg, teerden mijn beenderen weg,
onder mijn jammerklachten, de hele dag.
4 Want dag en nacht drukte Uw hand zwaar op mij,
mijn levensvocht veranderde in een zomerse droogte. Sela
5 Mijn zonde maakte ik U bekend,
mijn ongerechtigheid bedekte ik niet.
Ik zei: Ik zal mijn overtredingen belijden voor de HEERE.
En Ú vergaf mijn ongerechtigheid, mijn zonde. Sela
(Psalm 32:3-4)

Wat gebeurd er als we christen worden? Dan gaan we Jezus volgen, dat betekent dat we de standaard die wij aanhouden voor het moraal van het leven niet langer uit onszelf komt, maar bij Jezus vandaan. Hij is dan onze Heer, Hij is dan de bron voor het leven, zowel in kracht als in leiding. Dan gaat ons leven veranderen, dan is de Heilige Geest die ons dingen laat zien waar we fout zitten.

En als we dan zo’n leven hebben dan krijgen we een antenne die de wereld niet heeft. Een morele antenne die begint te trillen als we van de juiste koers afraken. David beschrijft het als Gods hand die zwaar op hem drukt. Zijn levensvocht veranderd in een zomerse droogte, er is geen leven in zonden. En dat moet normaal worden voor ons christenen.

Elke keer als we van het pad afraken begint er binnen in ons iets te klagen, we kunnen het niet aan, het klopt niet. Zo willen we niet wandelen, zo wil God niet dat we wandelen. Want als we eenmaal Gods aanwezigheid hebben leren kennen, als we weten hoe het is om Jezus echt te volgen dan willen we niet meer afwijken van die weg. Dan is dat de enige weg waar wij op willen wandelen.

En daarom is het zo belangrijk dat wij elke keer weer terugkomen, elke keer ons zonen belijden. Maar waarom bedekken we het dan? Waarom doen we alsof het niet bestaat? Waarom hebben we die antenne uitgezet of nooit aangedaan? Velen van ons voelen de hand van God niet eens meer op hun leven drukken. De zomerse droogte is normaal geworden en we vullen die droogte met wereldse genot.

We moeten op een punt komen dat we niet meer zonder Hem kunnen, dat we wegkwijnen als we in zonden wandelen. Want we willen niets liever dan met God wandelen, in Zijn kracht en liefde.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.