Nieuw lied

Psalm 28

6 Geloofd zij de HEERE,
want Hij heeft mijn luide smeekbeden gehoord.
7 De HEERE is mijn kracht en mijn schild;
op Hem heeft mijn hart vertrouwd
en ik ben geholpen.
Daarom springt mijn hart op van vreugde
en zal ik Hem met mijn lied loven.
(Psalm 28:6-7)

Als je je geloof zou omschrijven, zou het dan ook maar een beetje in de buurt komen van het geloof dat David hier beschrijft? Het is zo goed om dagelijks psalmen te lezen en te zingen, want de psalmen beschrijven een geloof die heel anders is dan het geloof waar wij mee zijn opgegroeid. David heeft het over een God die zijn smeekbeden heeft gehoord, een God waar hij met heel zijn hart op heeft vertrouwd. En dat vertrouwen is beloond.

Het is zo goed om ons hart hiermee te blijven vullen. Want dat zal ons geloof de juiste vorm geven, het zal ons helpen om op God gericht te blijven. Want dan gaan deze verzen steeds zoeter smaken en zullen we net als David God gaan loven voor wat Hij doet in ons leven. Want om eerlijk te zijn, is het loven dat wij vandaag de dag doen, het oplepelen van psalmen of liederen.

In de bijbel wordt vele keren opgeroepen om een nieuw lied te zingen. De reden is niet omdat die oude liederen gaan vervelen. De reden is omdat God elke keer weer iets nieuws doet. We moeten nieuwe liederen zingen omdat ons leven een zichtbare getuigenis is van wat God doet. Daarom springt ons hart op van vreugde, niet omdat we weer het nieuwste aanbiddingsalbum mogen beluisteren, maar omdat God iets nieuws heeft gedaan.

Aanbiddingsliederen zijn geen middel om een dienst mee te vullen, psalmen moeten niet gebruikt worden als onderdeel van de liturgie. Het zijn momenten waarop we zien dat God aan het werk is in ons leven. Ze geven uiting van dankbaarheid, want God is goed in ons leven. We zien Zijn hand, we vertrouwen op Hem en Hij antwoord. Er is geen kortere weg in het geloof, het is een smalle poort en een smalle weg. En daar moeten we op wandelen, samen met God.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.