Het kwaad heeft een naam

Psalm 10

8 Hij ligt in een hinderlaag in de dorpen,
op verborgen plaatsen doodt hij de onschuldige,
zijn ogen loeren op de arme.
9 Hij ligt in een hinderlaag op een verborgen plaats,
zoals een leeuw in zijn schuilplaats;
hij ligt in een hinderlaag om de ellendige te overvallen,
hij overvalt de ellendige als hij hem in zijn net trekt.
10 Hij duikt neer, hij bukt zich,
en de arme valt in zijn sterke poten.
(Psalm 10:8-10)

Het kwaad heeft een doel en soms moeten we daar even stil bij staan. Het kwaad is niet zomaar een ongelukje, het heeft een bewust doel en dat is vernietigen. En dat zijn de woorden die de psalmist in deze psalm ook gebruikt. En het is ook Jezus die het daar over heeft in Johannes 10, het kwaad is namelijk gekomen om te stelen en te doden. En als we die tekst in Johannes goed lezen weten we dat Jezus het daar over de religieuze leiders heeft en niet over de duivel.

De wereld is niet het slachtoffer van het kwaad, het heeft het geaccepteerd en ze hebben geleerd er naar te leven. Maar het kwaad heeft maar 1 doel en dat is het lostrekken van God. Het gebeurde al bij Eva, met kleine leugens werd ze losgeweekt van haar afhankelijkheid van haar Schepper. En zo gaat het nog steeds, het kwaad belooft mooie dingen maar in werkelijkheid geeft het dood en verderf.

Je kunt het een zielig denken vinden, maar we zijn als christenen nog steeds in de gevaren zone. Jezus heeft het tegen de gemeenten in klein-Azië over het volharden tot het einde toe, dan zal men de kroon ontvangen. Hij heeft het daar niet over het uitzitten van onze tijd hier op aarde en dan komt het vanzelf goed, Hij heeft het over een gevecht waarin we sterk moeten blijven.

En alles wat we om ons heen zien is de vrucht van het kwaad dat op ons afkomt. En zolang we het gevaar niet zien zijn we zwak, zolang we denken dat het allemaal wel mee valt, geloven we in een leugen. Want het zijn die kleine leugens die ons zwak maken, die ons ongeloof geven, die ons wegtrekken bij de Vader vandaan.

Het kwaad heeft een naam, ‘het kwaad’. En we moeten dat kwaad identificeren, we moeten erkennen dat het uit is op onze vernietiging. Alle porno op het internet is uit op onze vernietiging, het is geen onschuldig plezier. En zo zijn er nog zoveel meer afleidingen die misschien onschuldig lijken, maar het is er allemaal om onze relatie met de Vader ongedaan te maken. En dat moeten wij ons realiseren, het is niet onschuldig, het heeft een naam.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.