Veilige vesting

Psalm 9

10 De HEERE is een veilige vesting voor de verdrukte,
een veilige vesting in tijden van benauwdheid.
11 Wie Uw Naam kennen, zullen op U vertrouwen,
omdat U, HEERE, niet hebt verlaten wie U zoeken.
(Psalm 9:10-11)

Een vesting hoeft niet altijd veilig te zijn, maar David heeft het hier over een echte veilige vesting. Dit is een plek waar werkelijk rust en vrede is, een plek waar je niet heen en weer wordt geschopt, een plek waar je zeker van kan zijn dat er niets gebeurd. Want het zijn altijd de onderdrukte, de zwakke van de maatschappij waar mee wordt gesold. Zij hebben niets om zichzelf mee te verdedigen, zij worden in de benauwdheid gedrukt.

En juist voor die mensen is God een veilige vesting. Hoezeer de wereld er ook aan werkt, het zal nooit een veilige vesting worden voor diegene die in tijden van benauwdheid leven. Er is niemand zoals God, er is geen enkele sociale organisatie die ook maar in de buurt komt van 1 procent van Gods goedheid. Hier op aarde is er geen enkele veilige vesting, maar in God is de enige plek waar we werkelijk veilig zijn.

Geloven we dit, weten we dat in God we werkelijk veilig zijn? Vluchten wij altijd naar onze God? Want dan zal ons klagen verstommen, dan hebben we niets meer te vrezen. En als dat niet zo is, dan is de weg daar naar toe ook beschreven in de psalm. Vers 11 laat namelijk zien dat het gaat om de mensen die de Naam van de Heere kennen.

En natuurlijk gaat dat niet om een specifieke naam als ‘Jehova’, alsof dat een magische naam is.  Het gaat om de naam die laat zien Wie God is en in de bijbel heeft God vele namen. Namen die Gods karakter beschrijven. Wanneer we Zijn naam kennen dan weten we Wie Hij is. De weg naar die veilige vesting is weten dat Hij werkelijk een veilige vesting is, geloven dat Hij goed is voor ons en ons beschermt.

Want als we Hem kennen dan weten we dat Hij altijd zal luisteren als wij Hem zoeken. Geloven wij dit, kennen wij onze Vader als degene die altijd luistert? Want Hij luistert, Hij wil altijd weten hoe Hij ons kan helpen, hoe Hij een veilige vesting kan zijn. En dit mogen wij weten, hier mogen wij van overtuigd zijn, dat is geloof. Bij Hem zijn we altijd thuis.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.