Wij zijn Barabbas

Lukas 23

16 Ik zal Hem dan straffen en loslaten. 17 Hij was immers verplicht op het feest voor hen iemand los te laten. 18 Maar de hele menigte schreeuwde als één man: Weg met Deze, en laat voor ons Barabbas los. 19 Dat was iemand die om een of ander oproer dat in de stad plaatsgevonden had, en om een moord in de gevangenis geworpen was. (Lukas 23:16-19)

In deze overdenking een andere kijk op de persoon Barabbas. We hebben dit verhaal al vanuit de positie van de religieuze leiders bekeken, maar hoe zit het met Barabbas? Een crimineel die niet veel goed in de zin heeft. Hij schijnt iemand van het leven beroofd te hebben en er voor gezorgd te hebben dat er een oproer kwam in Jeruzalem.

Hij zat in een gevangenis, waarschijnlijk geen tv zodat hij op de hoogte kon zijn van het laatste nieuws. Opeens wordt hij uit zijn cel gehaald door soldaten, wat zou er dan nu met hem gebeuren? Hij zal geen moment hebben gedacht aan deze uitkomst, het was meer waarschijnlijk geweest dat hij de doodsvonnis zou krijgen.

En opeens staat hij daar naast Jezus, van Pilatus hoort Barabbas dat hij niets verkeerds ziet in deze Jezus. Wat een contrast met deze moordenaar. Pilatus heeft waarschijnlijk geprobeerd om de meest gehate crimineel uit de gevangenis te halen om het contrast nog groter te maken. Waarschijnlijk was Barabbas gewetenloos en boeide het hem niet of Jezus nu schuldig is of niet. Hij staat daar als een gebonden crimineel die niet weet wat hem overkomt.

De menigte begint zijn naam te roepen, hij moet worden vrijgelaten en niet deze man die niets fout heeft gedaan. Hij hoeft niet langer in die verrotte cel te zitten, maar mag weer de frisse lucht inademen en gaan waar hij wil. Het boeit hem niets dat deze Jezus helemaal niets heeft gedaan.

Wij zijn die Barabbas, wij zijn die crimineel die daar staat. Jezus heeft onze plek ingenomen, waar wij veroordeeld moesten staan. Ik ben Barabbas en op het moment dat ik nergens wat vanaf wist, het moment dat ik Jezus niet kende, stond Hij daar. Wij krijgen ook een tweede kans die wij nooit zouden moeten krijgen, net als Barabbas.

God hield van deze crimineel ook al zal deze crimineel waarschijnlijk nooit van Jezus zijn gaan houden. En zo is het ook in ons leven. God was al vol van liefde, en deed werken van liefde in ons leven, ook toen wij nog niets met Hem te maken wilde hebben. Daar gaat hij, Barabbas, Jezus heeft zijn plek ingenomen.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.