Onze Barabbas

Lukas 23

16 Ik zal Hem dan straffen en loslaten. 17 Hij was immers verplicht op het feest voor hen iemand los te laten. 18 Maar de hele menigte schreeuwde als één man: Weg met Deze, en laat voor ons Barabbas los. 19 Dat was iemand die om een of ander oproer dat in de stad plaatsgevonden had, en om een moord in de gevangenis geworpen was. (Lukas 23:16-19)

Dit is het diepte punt in de relatie tussen de God van Abraham en de nakomelingen van Abraham. Het grootste cadeau dat Israël ooit zal krijgen wordt geruild met een Barabbas. In de geschiedenis zien we dat Israël het beter vond om terug te keren naar Egypte dan dat ze het beloofde land zouden binnen gaan. Israël vond het belangrijker om een koning te hebben net als elk ander volk dan dat ze op God zouden wachten. Zo vaak vond Israël het te saai om een God te dienen die ze niet konden zien en leenden daarom maar wat goden van andere volken.

Maar dit moment is toch echt wel het diepte punt van de hele geschiedenis. De religieuze leiders kunnen zich blijkbaar beter identificeren met een Barabbas dan met Jezus, de Zoon van de God die zij zeggen te dienen. Een moordenaar, een oproerkraaier, zijn ze dan echt zo blind dat ze zelfs de Zoon van God niet kunnen herkennen in contrast met deze schurk.

Nu zijn er in de geschiedenis christenen geweest die de joden er voor veroordeelden, alsof de joden zich nu onmogelijk hebben gemaakt en God zich van hen heeft afgekeerd. Denk aan Luther die eigenlijk opriep tot Jodenhaat. Maar dit probleem is niet iets specifieks voor de joden, dit is wat wij eigenlijk allemaal steeds weer doen.

Hoe blind zijn wij? Kunnen wij zien wat God aan het doen is in ons leven? Want dat is het probleem van de religieuze leiders en die van Pilatus, ze willen niet zien wat God aan het doen is. En daarom maken ze een hele grote fout. En wij maken diezelfde fout ook, wij weten vaak niet wat God aan het doen is en soms werken we het zelfs tegen.

Hoe vaak kiezen wij voor Barabbas in ons leven, omdat het ons dan veel beter uitkomt? Even lekker uitgaan met de verkeerde vrienden in plaats van naar de jeugdavond van de kerk te gaan. Een baan kiezen die meer oplevert, maar waardoor we niet meer zoveel betrokken kunnen zijn bij de gemeente. Het is ons niet vreemd, we moeten goed leren luisteren naar Jezus, wat is Zijn verlangen voor ons leven?

 

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.