Denk maar na

Lukas 23

1 En de hele menigte van hen stond op en leidde Hem naar Pilatus. 2 En zij begonnen Hem te beschuldigen en zeiden: Wij hebben ontdekt dat Deze het volk afvallig maakt, en dat Hij verbiedt belasting te betalen aan de keizer en dat Hij van Zichzelf zegt dat Hij Christus, de Koning, is. 3 Toen vroeg Pilatus Hem: U bent de Koning van de Joden? Hij nu antwoordde hem en zei: U zegt het. (Lukas 23:1-3)

Ze brengen Jezus naar Pilatus en ze proberen Jezus zo af te schilderen dat Hij een gevaarlijke crimineel is die zich tegen de gevestigde autoriteiten wil verzetten. En dat is wat de duivel altijd al heeft willen doen. De duivel wil God zo afschilderen dat wij denken dat God iemand is die Hij in werkelijkheid niet is.

Het begon al met Eva, de duivel overtuigde haar er van dat God niet de God is die ze dacht dat Hij was. Ze moest vooral geloven dat God haar voor de gek hield. De joden doen precies hetzelfde met Jezus, zij zijn er van overtuigd dat Jezus niet de Zoon van God is. En nu willen ze de persoon Jezus nog verder vertroebelen, door Jezus op deze manier af te schilderen voor Pilatus.

Maar Pilatus is nog blanco, hij heeft voor zichzelf nog helemaal geen beeld gevormd over deze Jezus. Misschien heeft hij in de wandelgangen wat verhalen gehoord, maar echt kennen doet hij Jezus niet. En dan is het verhaal waar de joden mee komen opeens zo vreemd. De joodse leiders zijn erin gegroeid, langzaamaan hebben ze elkaar er van overtuigd dat deze Jezus niet van God komt en zijn ze steeds dieper afgezakt.

Daarom begint Pilatus Jezus te ondervragen, hij wil het zijne er van weten. Hij vraagt Jezus of Hij de Koning der Joden is, maar Jezus reageert weer op een raadselachtige manier. Het gesprek met Pilatus is een gesprek vol van geheimzinnige toespelingen, maar geen duidelijk antwoord. Maar waarom doet Jezus dit nu, waar laat Hij Pilatus niet gewoon op de man af weten hoe de vork in de steel zit.

Jezus is er niet in geïnteresseerd om Zichzelf te verdedigen, Gods verlangen is alles voor Hem. De hele wereld mag tegen Hem zijn, maar wat de Vader denkt is belangrijk voor Hem. Dus Jezus zal hier Zichzelf niet gaan verdedigen, maar Hij wil wel de nieuwsgierigheid van Pilatus kietelen. Net als Jezus deed met de gelijkenissen zo wil Hij dat Pilatus echt gaat nadenken. Geen oordeel vellen over of Jezus nu wel of niet veroordeeld moet worden, maar nadenken over de God van hemel en aarde.

‘U zegt het’, denk eerst maar eens na over wat u zegt.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.