Waarom volg jij Jezus?

Lukas 9

57 Het gebeurde, toen zij onderweg waren, dat iemand tegen Hem zei: Heere, ik zal U volgen waar U ook heen gaat. 58 Maar Jezus zei tegen hem: De vossen hebben holen, en de vogels in de lucht nesten, maar de Zoon des mensen heeft niets waarop Hij het hoofd kan neerleggen. (Lukas 9:57-58)

Waarom is Jezus zo gemeen tegen deze man, Hij had toch gewoon aardig kunnen doen en deze man uitnodigen om een tijdje mee te lopen? Dan zal die man vanzelf zien dat het niet zo makkelijk is om Jezus te volgen.

Jezus en de discipelen zijn net de deur geweigerd en moeten naar een ander dorp om onderdak te vinden voor de nacht. Een ultiem moment voor Jezus om door te gaan in de boodschap die Hij heeft voor de discipelen. Want nu hebben ze tegenslag, en juist dan moeten ze de juiste focus hebben, het gaat er niet om dat we er beter van worden als we Jezus volgen. Het gaat er om dat wij gericht zijn op het verlangen van de Vader wat het ons ook kost.

Onderweg naar het volgende dorp is er deze man die wel wil laten zien dat Hij ook waardig is om Jezus te volgen. De man maakt een belofte aan Jezus, Ik wil U overal naartoe volgen. Ook al wordt U in dit dorp geweigerd, dan nog wil ik U volgen naar het volgende dorp.

Maar de belofte is te groot, deze man zal die belofte nooit kunnen houden. Zelfs de dieren van het veld hebben een plek om te slapen, maar de Zoon des mensen heeft geen enkele plek om Zijn hoofd neer te leggen.

De twaalf discipelen die Jezus volgden, waren één voor één geroepen door Jezus. Jezus was degene die het initiatief nam. Ze hoefden niets te beloven, Jezus was degene die beloofde dat ze Zijn heerlijkheid zullen zien. Alles wat ze hoefden te doen was Hem te volgen. En deze man wil daar een schepje boven op doen door te beloven dat Hij trouw zal blijven en Jezus ook zal volgen waar Hij ook naartoe gaat.

Maar het antwoord van Jezus wil deze man laten nadenken over die belofte. Jij denkt mij overal te kunnen volgen, maar je realiseert je helemaal niet wat dat betekent. Ik heb werkelijk helemaal niets hier op aarde dat ik je bieden kan. Zelfs niet een slaapplek. Als je mij wil volgen dan is dat helemaal gericht op het dienen van de Vader. Het kost je alles wat je hebt hier op aarde.

Waarom volg jij Jezus?

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.