Een vast burcht

Psalm 46

1 Een lied op Alamoth, voor de koorleider, van de zonen van Korach.
2 God is ons een toevlucht en kracht;
Hij is in hoge mate een hulp gebleken in benauwdheden.
3 Daarom zullen wij niet bevreesd zijn, al veranderde de aarde van plaats
en werden de bergen verzet naar het hart van de zeeën.
(Psalm 46:1-3)

Geloof wordt vaak verkeerd afgespiegeld. In gesprekken met mensen die bijvoorbeeld atheist zijn moeten we eerst tot de kern van geloof komen. De wereld denkt dat geloof namelijk een set van regels en meningen zijn. Geloof is dan een overtuiging van hoe bovennatuurlijke dingen in elkaar zitten en daar kan over gediscussieerd worden. Blijkbaar kunnen we het toch niet zeker weten en ziet men het liever als een mooi sprookje waar mensen hoop uit kunnen putten.

Maar dat is niet wat geloof in de bijbel is. Geloof is altijd te vertalen naar een ‘diep gewortelde vertrouwen’. Jezus zei het tegen de discipelen: ‘kleingelovige’, niet omdat ze niets wisten maar omdat het diepe vertrouwen er niet was. En als we dan deze verzen lezen zien we dat we als christenen een heleboel missen in ons religieuze leven. Want wanneer is het dat wij God echt als onze toevlucht hebben ervaren?

Deze psalmist is diep in zijn vertrouwen op God. Zelfs als de aarde van plaats zou veranderen, zelfs als de bergen verplaatst zouden worden, zou hij niet bevreesd zijn. Het is onze God die alles in handen heeft. Hoe ver gaan wij in ons geloof, is het bij ons een hoop regeltjes en dogma’s, of is het een diep vertrouwen in onze God? Want daar valt niet over te discussiëren dat zullen mensen alleen maar kunnen ervaren als men het doet.

Misschien gaat er een lichtje branden en begin je te zien dat God meer is dan een theorie of een theologie. Want als je daar blijft hangen zul je nooit de echte God kunnen laten zien aan de mensen om je heen. Je zult geen licht zijn in de wereld, geen zoutend zout. Pas als jouw vertrouwen in Hem is, dat Hij je vast burcht wordt en niet slechts een vast burcht is, zullen mensen om je heen zien dat geloof diep gaat.

Heb je het niet? Begin met groeien, want ons geloof kan altijd dieper en dieper groeien. Er is geen eindstation, we mogen meer en meer leren vertrouwen op onze vast burcht.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.