Toevlucht

Psalm 46

1 Een lied op Alamoth, voor de koorleider, van de zonen van Korach.
2 God is ons een toevlucht en kracht;
Hij is in hoge mate een hulp gebleken in benauwdheden.
(Psalm 46:1-2)

Welke plaats neemt God in jouw leven? Het is een relevante vraag die we niet naast ons neer moeten leggen. Misschien hebben we allerlei andere religieuze problemen waar we ons hoofd over breken, maar die zijn allemaal ondergeschikt aan deze vraag. Want we kunnen wel onze mond vol hebben van allerlei theologische hoogstandjes, maar in werkelijkheid gaat het om welke plek God heeft in ons leven.

En dan hebben we het niet over onze religieuze plichten, dat is vrij makkelijk in Nederland. We gaan naar de kerkdienst, we bidden voor het eten en doen de andere normale dingen die van ons verwacht worden. Maar daaraan kunnen we niet zien wat Gods plek is in ons leven. Want dat gaat om de motivatie van ons hart, met welke motivatie gaat je bijvoorbeeld naar de kerkdienst?

In dit vers heeft de psalmist het over God als zijn toevlucht en kracht. Nu is het woord toevlucht geen klein woord. Denk aan een ramp, een vulkaan die uitbarst, een brand in een huis, mensen zoeken een veilige toevlucht. Ze kijken om zich heen ze rennen zo hard als ze kunnen, om in veiligheid te komen. Dat is een toevlucht zoeken.

En nu moeten we dit vergelijken ons leven, is God dan ook onze toevlucht? Is Hij de eerste waar we naar toerennen als we een probleem hebben? Want dan is Hij pas echt een toevlucht, dan is Hij de enige hoop waar wij in leven.

Al onze discussies, al die religieuze rituelen waar wij ons bezig mee houden betekenen helemaal niets als Hij niet werkelijk onze enige toevlucht is. Naar Hem moeten we gaan met alles in ons leven, dan hebben wij echt geloof, dan is er echt het verlangen om Hem te dienen.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.