De hulp komt, zeker weten

Psalm 40

1 Een psalm van David, voor de koorleider.
2 Lang heb ik de HEERE verwacht,
en Hij boog Zich naar mij toe en hoorde mijn hulpgeroep.
3 Hij beurde mij op uit een kuil vol kolkend water,
uit modderig slijk;
Hij zette mijn voeten op een rots
en maakte mijn schreden vast.
(Psalm 40:1-3)

Het duurde even volgens David, lang heeft hij de Heere verwacht en uiteindelijk is God toch gekomen. Dit geduld is heel belangrijk bij geloof. Daarom is het Jakobus die zijn boek begint met geloof en geduld naast elkaar te leggen. Het is in het wachten waar ons geloof groeit. Ons geloof groeit niet op het moment dat we al in het beloofde land zijn, maar het groeit in onze reis er naar toe.

En als we die reis accepteren in ons leven dan zullen we vanzelf op een moment komen waarin we ook deze psalm zullen kunnen zingen. Natuurlijk kunnen we het altijd zingen, maar er is een manier van zingen waarin de woorden van deze psalm tot leven komen. De betekenis gaat dan dieper dan een leuke theologie over God en David. Het wordt een persoonlijke levensverhaal.

Maar de sleutel is toch echt het verwachten van God en vele christenen hebben helaas dat geduld niet. We worden geleerd dat we van alles kunnen bestellen en het is de volgende dag al in huis. We rijden door de McDrive en we hebben letterlijk fastfood in onze handen. En wij doen daar leuk aan mee. Is er nog wel een moment dat wij kunnen wachten op God, zelfs als er een antwoord ligt die er heel mooi uitziet.

Want wat doen we dat graag, het mooie in onze leven toewijzen aan de hand van God zonder dat we het eigenlijk zeker weten. Want er zijn echt mooie dingen in ons leven die helemaal niet van God komen of niet zijn weg zou zijn geweest als je op Hem had gewacht. En een manier om dat te controleren is jezelf afvragen of jij er voor gebeden hebt, is de zegening een antwoord op een verlangen dat jij God duidelijk heb gemaakt?

Nogmaals de sleutel is het van Hem verwachten. En dat begint bij gebed. In gebed van Hem de redding verwachten, opzien naar Hem ook als het antwoord er al is. Hij zorgt, Hij antwoord, is het deze hoop die in jou leeft? Verwacht het van Hem het is het echt waard.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.