Ons hart

Psalm 36

4 De woorden van zijn mond zijn onrecht en bedrog;
hij laat na verstandig te handelen en goed te doen.
5 Op zijn slaapplaats bedenkt hij onrecht;
hij gaat op een weg staan die niet goed is,
het kwaad verwerpt hij niet.
(Psalm 36:4-5)

Deze verzen laten het hart van de mensen zien en dat is belangrijk voor ons om te begrijpen. Het gaat in ons leven niet om ons uiterlijk, niet om wat wij de mensen willen laten zien, het gaat om ons hart. En dat is zo belangrijk om te begrijpen, zeker in een tijd waar alles draait om wat de mensen van ons denken.

Denk aan de sociale media, het is een grote show waar we als mensen de wereld kunnen laten zien hoe goed het gaat met ons. Denk aan de grote bedrijven die er alles aan doen om maar een goed gezicht te laten zien. We leven in een wereld waar we gericht zijn op het uiterlijk, gericht op wat anderen van ons denken. Het gaat niet meer om wat er in ons leven werkelijk van belang is.

Wij moeten kijken naar wat onze motivatie is, welke gedachten er in ons hart omgaan. Dat is werkelijk van belang en dat moeten we onder controle krijgen. Want David heeft het hier over mensen die van binnen aan het broeien zijn op onrechtvaardige daden. Maar als we die mensen hadden gekend dan hadden we dat nooit van die mensen gedacht. De maatschappij had hen gezien als de pilaren van de maatschappij, maar David laat het werkelijke probleem zien.

Het gaat niet om wat wij laten zien, het gaat om waar wij onze gedachten aan besteden. Wat gebeurt er in ons hart? Want als wij ons leven vullen met dit soort gedachten waar David het hier over heeft, zal het vanzelf naar buiten komen. Uiteindelijk zal de waarheid overwinnen en zal de werkelijk persoon naar buiten komen.

Het gaat hier niet om extreem gevaarlijke criminelen, het gaat over mensen zoals jij en ik. Mensen naar wie werd opgezien door de omgeving. Maar de werkelijke identiteit komt naar buiten op het moment dat men echt moet kiezen. Keuzes waar we over na moeten denken, keuzes die onze toekomst bepalen, die keuzes zullen laten zien wat er werkelijk in ons hart leeft.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.