Bewust vrezen

Psalm 34

12 Kom, kinderen, luister naar mij, lamed
ik zal jullie de vreze des HEEREN leren.
13 Wie is de man die vreugde vindt in het leven, mem
die dagen liefheeft om het goede te zien?
14 Behoed je tong voor het kwaad nun
en je lippen voor het spreken van bedrog.
(Psalm 34:12-14)

Is dit arrogantie? Nee, het is ervaring, de ervaring die David heeft met het vrezen van God. En blijkbaar is die ervaring zo goed dat hij andere mensen wil laten zien hoe het moet. Hij heeft ons al uitgedaagd om te proeven, om werkelijk een keer te vertrouwen op Gods goedheid en te ervaren hoe goed God is. Maar nu gaat hij een stap verder, het moet niet bij 1 keer blijven, we moeten een leven opbouwen waarin we God vrezen.

De basis van dit alles is bewustzijn. We leven in een tijd waarin alles zo snel gaat, we moeten impulsieve beslissingen maken. En het gaat maar door, dag in dag uit. Het enige wat ons een beetje rust geeft is entertainment dan hoeven we even niet na te denken, maar wanneer hebben we de tijd om even rustig te zitten en na te denken over welke beslissingen we moeten nemen in dit leven.

Want keuzes waarin we God vrezen zijn keuzes die bewust zijn gemaakt. Keuzes om God te volgen komen niet voort uit emotionele momenten tijdens de aanbidding of wanneer we een krachtige preek hebben gehoord. De echte keuzes worden gemaakt als we alleen zijn en bewust nadenken over ons leven. Bewust de keuze te maken om het goede in het leven te zien.

En wanneer we deze ruimte maken in ons leven zal dat vanzelf van invloed zijn op onze manier van praten. We gooien er niet langer alles meer uit, maar denken na over wat we zeggen. God vrezen begint bij een bewust leven, bewust nadenken over hoe we het leven invullen. Niet een slachtoffer zijn van de drukte en eisen van de maatschappij.

God vrezen doen we bewust en om daar mee te beginnen moeten we echt stil gaan staan, bewust gaan nadenken.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.