De bijbelse geschiedenis

Psalm 28

8 De HEERE is hun kracht,
Hij is de kracht achter de overwinningen van Zijn gezalfde.
9 Verlos Uw volk en zegen Uw eigendom,
weid hen en draag hen tot in eeuwigheid.
(Psalm 28:8-9)

Het volk Israel is een heel goed voorbeeld voor ons leven. De bijbel is niet bedoeld om een mooie set dogma’s te creëren, het is bedoeld om te leren hoe God omgaat met mensen. Want dat is wat we zien, God met Abraham, God met Izak, God met Israel. Elke keer een nieuwe stap in de geschiedenis, een openbaring van wat God wil doen. En zo mogen wij ook onderdeel zijn van die geschiedenis, ook wij mogen de wereld laten zien wat God in ons wil bereiken.

Veel christenen leven alsof ze in de wachtkamer zitten. Ze wachten tot op het moment dat God hen naar binnen roept, ze verwachten dat God hen dan met open armen ontvangt omdat ze de juiste dogma’s hebben geloofd. Maar dat is niet hoe we de geschiedenis moeten lezen in de bijbel. Daar zien we keer op keer voorbeelden van mensen die hun hele leven in de handen van God legden. Ze vertrouwden op Zijn kracht en zagen daarin dat ze overwinning hadden.

En zo moeten we deze verzen ook leren, want hier is geen dogma uit te distilleren, hier kunnen we alleen leren hoe God er naar verlangt om met ons te wandelen. Het is het geloof dat ons werkelijk zalig maakt. Het is het enige geloof waar het nieuwe testament over praat. Wij mogen denken dat geloof een mening is, maar dat is het niet, geloof is een vertrouwen in de God waar de bijbel over spreekt.

Het volk van Israel is het voorbeeld, zij wandelde elke keer weer weg van God. Niet omdat ze niet naar de tempel gingen (en wij dus niet naar de kerk zouden gaan), maar omdat ze hun vertrouwen in een andere god legden. Elke keer hadden ze hun hoop ergens anders en riepen ze daardoor de rampspoed over hen af. En doen wij niet precies hetzelfde? Hebben wij God ook niet de rug toegekeerd door alles maar zelf te regelen?

De enige weg tot zaligheid is geloof, maar niet het dogma-geloof, maar het geloof dat in deze verzen wordt onderwezen. Dat de Heere jouw kracht is, jouw enige hoop. Dat de kruis voor jou een verandering van leven betekent.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.