De praktijk van geloof

Psalm 27

13 Als ik toch niet had geloofd dat ik de goedheid van de HEERE
zou zien in het land van de levenden,
ik was vergaan.
(Psalm 27:13)

Stel je voor, een klerenkast van een vent staat voor je, je voelt je geïntimideerd. En dan wil die klerenkast weten wat je van hem vind, wat voor antwoord ga je dan geven? Natuurlijk vertellen we hem dat we hem een aardige vent vinden, dat er niets mis is met hem. Maar waarom? Uit angst. En nu moeten we dit vertalen naar onze aanbidding, waarom zeggen wij dat God goed is?

Met onze mond kunnen we zoveel zeggen, we kunnen zeggen dat God goed is, we kunnen zeggen dat we van Hem houden, het probleem is dat we aan de buitenkant niet kunnen zien wat de echte motivatie is. Soms kunnen we niet eens zelf bepalen of onze motivatie wel goed is. Maar er is toch een manier om daar wel achter te komen. Want we kunnen namelijk aan de vruchten van ons leven zien of wij werkelijk geloven of God goed is.

Het begint al bij het klagen, mensen die klagen over dit of dat hebben niet werkelijk gelooft dat God goed is. Dankbaarheid is het juiste karaktereigenschap dat in ons christenen moet groeien. Dankbaarheid dat God voor ons is en dat wat Hij doet in ons leven goed is voor ons. Klagen en geloven in Gods goedheid gaan niet samen.

Een ander onderdeel van het christelijk leven dat laat zien dat we weinig vertrouwen hebben in Gods goedheid, is ons gebed. We kunnen wel bidden, maar als wij almaar standaard gebeden oplepelen, maar geen persoonlijk verlangen hebben naar Gods hand in ons leven, laat dat zien dat we weinig geloof hebben in Gods goedheid. Onze gebeden zijn slechts brieven naar een postbus ergens in de hemel waarvan we hopen dat ze worden geopend.

Geloof wordt zichtbaar in de vruchten van ons leven. Het zijn niet de woorden van onze mond die bepalen of wij geloof hebben, het is wat wij doen in dit leven. En hoe verder God van ons afstaat, hoe minder geloof we zullen hebben. En dat kan een orthodoxe christen die helemaal geen relatie met God heeft en het kan een heiden zijn die helemaal niets met God te maken wil hebben. Het is hetzelfde, er is geen geloof.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.