Kijk niet naar je problemen

Psalm 27

1 Een psalm van David.
De HEERE is mijn licht en mijn heil,
voor wie zou ik vrezen?
De HEERE is mijn levenskracht,
voor wie zou ik angst hebben?
2 Toen kwaaddoeners op mij afkwamen,
om mij levend te verslinden
– mijn tegenstanders en mijn vijanden –
struikelden zij zelf en vielen.
3 Al belegerde mij een leger,
mijn hart zou niet vrezen;
al brak er een oorlog tegen mij uit,
toch vertrouw ik hierop.
(Psalm 27:1-3)

Het is niet niks waar David het over heeft. Dat onze auto een keer niet start of dat we net klaar zijn met koken en de afspraak wordt afgezegd zijn niet echt grote problemen in de context van deze verzen. Het gaat over het leven, het gaat over mensen die hem tegen staan, niet door zand over de schutting te gooien maar mensen die er naar verlangen hem het leven compleet zuur te maken. En ondanks al die situaties weet David zich geborgen in de liefde van God.

En dat is het geloof dat wij vandaag nodig hebben, want wij maken er eerlijk gezegd een enorm potje van. Al die discussies op internet, al die haat en argumenten en al die verschillende denominaties. Ze staan niet voor wat God wil doen in ons leven, ze gaan allemaal over onszelf rechtvaardigen. Ze zoeken niet naar wat God wil doen in ons leven, ze zoeken naar hoe zij zichzelf kunnen profileren zonder zich af te vragen of God het er wel mee eens is.

Deze verzen gaan niet over die kwaaddoeners, ze gaan niet over de mensen die ons blijkbaar tegen staan. Deze verzen gaan over de Heere waar wij kunnen schuilen en weten dat die kwaaddoeners ons niets kunnen doen. Zij hebben met God te maken, niet met ons, want Hij is onze rots, Hij is onze toren van kracht, Hij is onze verdediger. Vergeet wie jou tegenstaan, vergeet de muren van onze plaatselijke gemeente. We zijn de kerk van Jezus Christus en daar is er maar 1 van. En als Hij met ons is, waarom zouden wij dan tegen anderen zijn.

Al belegerde een leger het leven van David, hij zou niets vrezen, want het is God die met hem is. Al brak er een oorlog uit tegen hem alleen, hij blijft vertrouwen op de God die altijd met hem is. Onze focus in het leven moet niet onze omstandigheden zijn. Want als we op onze omstandigheden gericht zijn zullen we net als Petrus zinken in het meer van problemen. Maar als we onze ogen op Jezus richten dan maakt het niet uit hoe groot onze storm is, Hij is onze kracht en enige hoop.

Het is simpel, het is een leven waarin geloof werkelijk een rol speelt. Een leven waarin geloof mag groeien en alleen maar sterker wordt. Hij is onze Heer, Hij is onze enige kracht. Wij hebben niets te vrezen.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.