De vruchten van ons leven

Psalm 21

11 U zult hun vrucht wegdoen van de aarde,
hun nageslacht onder de mensenkinderen.
(Psalm 21:11)

We dragen allemaal vrucht, wat jij doet vandaag is jouw vrucht, het is wat jij voortbrengt. In onze huidige cultuur maakt het allemaal niet zoveel uit wat je doet met je leven, het gaat er vooral om of je het naar je zin hebt. We leven in een consumptie gerichte maatschappij en wat we doen is er op gericht om ons leven beter te maken. Maar ook dat is een vrucht, maar het is de vrucht van egoïsme.

En dat is zeker de vrucht die God weg wil doen van de aarde. Wij zijn geschapen om goede vruchten te dragen. En dat gaat niet vanzelf. Denk aan onkruid, daar hoef je helemaal niets voor te doen, het groeit vanzelf, zo niet met de bloemen die we elke keer in de woonkamer hebben staan. Voor goede vruchten moeten we moeite doen, daar moeten we bewust mee bezig zijn.

We hebben het kruis verkeerd begrepen. De theologie interpreteert de genade van God aan het kruis als een middel om maar geen goede vruchten te hoeven dragen. Het lijkt meer een extra optie die we er bij krijgen, maar onze ticket naar de hemel ligt al klaar.

Maar waarom zou David een lied schrijven over de vruchten van het kwaad? Is het omdat hij er zelf een hekel aan heeft dat deze minder fijne mensen hem in de weg staan? We zullen zien dat het niet zo, we zullen zien dat David hier het hart van God beschrijft. Het hart dat verlangt naar perfectie voor ons. En dat is waarom de hel nog steeds bestaat.

Het leven is een serieuze aangelegenheid waar we heel bewust mee om moeten gaan. Laat de tv, computer en de telefoon eens een avondje uit en denk eens na over jouw leven. Want dan weten we pas waar we echt mee bezig zijn, wat de vrucht is van jouw leven. Het leven is te mooi om zo aan ons voorbij te laten gaan. Wij mogen vruchten dragen door de Heilige Geest, vruchten van liefde en blijdschap, is dat niet wat we willen?

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.