Moeilijke tijd

2 Timotheus 3

1 En weet dit dat in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken. 2 Want de mensen zullen liefhebbers zijn van zichzelf, geldzuchtig, grootsprekers, hoogmoedig, lasteraars, hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig, 3 zonder natuurlijke liefde, onverzoenlijk, kwaadsprekers, onmatig, wreed, zonder liefde voor het goede, 4 verraders, roekeloos, verwaand, meer liefhebbers van zingenot dan liefhebbers van God. (2 Timotheus 3:1-4)

Een opmerkelijke uitspraak van Paulus, Paulus legt een link tussen de moeilijke tijd die wij tegemoet gaan en de escalatie van de zonden in de wereld. Dit is opmerkelijk omdat wij bij zware tijden vooral denken aan een christen die wordt vervolgd. Christenen in China die niet openbaar hun geloof mogen belijden, zij hebben het moeilijk.

Voor Paulus is het einde der tijden moeilijk omdat de zonden van de wereld alleen maar heftiger worden. En dat is duidelijk zichtbaar. Waar de bijbel nog sprak over zonden die in het donker worden gedaan om maar niet gezien te worden is dat tegenwoordig heel anders. We kunnen nauwelijks meer over straat zonder dat we omgeven worden met de vele verleidingen die ons van het doel in Jezus weg willen halen.

En dat is wat het moeilijk maakt. De zonden is zo overduidelijk aanwezig om ons heen. We zijn nergens meer veilig en dat moeten we ons realiseren. De vruchten van een leven naar de lusten van het kwaad blijven maar zichtbaar. Televisie programma’s kunnen niet meer zonder zonden anders is het geen entertainment meer.

We hebben het moeilijk en meer dan ooit tevoren moeten wij ijveren om dicht bij God te blijven. We leven niet in een tijd waarin we relaxed kunnen doen, alsof alles koek en ei is. De gedachte van een klooster is helemaal niet zo raar, want in de maatschappij staan is gewoon niet makkelijk.

Het contrast wordt steeds sterker en dat maakt dat wij in een spagaat komen te staan. We moeten echt kiezen in ons leven. Het is niet makkelijk.

This entry was posted in 55 2 Timotheus. Bookmark the permalink.