Lelijk doen

Lukas 22

63 En de mannen die Jezus vasthielden, bespotten Hem en sloegen Hem. 64 En nadat ze Zijn gezicht bedekt hadden, sloegen zij Hem in het gezicht en vroegen Hem: Profeteer, wie is het die U geslagen heeft? 65 En vele andere lasterlijke dingen zeiden zij tegen Hem. (Lukas 22:63-65)

Ze geloofden er helemaal niets van, ze zien absoluut geen man van God hier voor hen. In hun ogen is Jezus een valse profeet. Hoe blind kan men zijn dat men zelfs de Zoon van God niet kan herkennen? Deze blindheid heeft niets te maken met de persoon Jezus, deze blindheid gaat veel dieper. Dit is dezelfde blindheid als die van de leiders in het oude testament die de profeten van God niet konden accepteren.

Er is een manier van leven en denken waarin wij onszelf openstellen voor de waarheid. We zijn dan oprecht nieuwsgierig naar wat werkelijk klopt en wat onzin is. Zolang we deze houding niet hebben in het leven kunnen we precies dezelfde fout maken als deze mensen hier maakten met Jezus. Blindheid zit hem in ons hart, is er werkelijk interesse in de puurste vorm van weten?

Ze hebben zich al die tijd in moeten houden, maar nu hebben ze de vrijheid om te doen wat ze willen doen. En nu komt het hart helemaal naar voren. Ze slaan Jezus, ze bespotten Hem, het enige wat hen tegen had gehouden was wat de mensen zouden denken, maar die zijn er nu niet bij.

Het gaat er niet om hoe wij ons in de kerk gedragen, het gaat er om hoe wij ons thuis gedragen. Want dan kunnen we werkelijk zien wat er in ons hart leeft. De momenten dat wij even niet bewust hoeven te zijn van wat andere mensen van ons denken, dat zijn de momenten dat ons hart werkelijk zichtbaar wordt.

Laten wij openstaan voor de waarheid in God, laat ons hart oprecht zoeken naar Wie Jezus is. Dat zijn de momenten in ons leven dat God in ons hart spreekt. Maar zo gauw we vast gaan zitten in een religie die we leren uit boekjes en mensen volgen in hun eigen overtuiging kunnen we zo lelijk gaan doen als deze mensen hier. Dan zullen we niet kunnen herkennen wie in onze gemeente echt door God wordt gebruikt.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.