Einddoel

Lukas 22

35 En Hij zei tegen hen: Heeft het u aan iets ontbroken, toen Ik u uitzond zonder beurs, reiszak en sandalen? Zij zeiden: Aan niets. 36 Hij zei dan tegen hen: Maar nu, laat wie een beurs heeft, hem meenemen, evenzo ook een reiszak. En wie geen zwaard heeft, laat die zijn bovenkleed verkopen en er een kopen. 37 Want Ik zeg u dat dit wat geschreven staat, nog in Mij volbracht moet worden, namelijk: En Hij is tot de misdadigers gerekend. Ook wat er over Mij geschreven is, heeft immers een einddoel. 38 Zij zeiden: Heere, zie hier zijn twee zwaarden. En Hij zei tegen hen: Het is genoeg.(Lukas 22:35-38)

Jezus laat de discipelen eerst even terugdenken aan de tijd dat ze er door Hem op uit werden gestuurd. Toen mochten ze niets meenemen op hun reis en toch hadden ze altijd genoeg. Jezus wil dat ze dit in hun achterhoofd houden ondanks dat er nu een moment aankomt waarvoor het tegenovergestelde geldt. Want nu komt het moment dat Jezus zal worden overgeleverd aan de leiders om te worden terechtgesteld.

Jezus wil hiermee zeggen dat het een uitzondering is. Want nu gaat er iets gebeuren dat moet gebeuren, God laat dit bewust gebeuren. En op die momenten kan het zijn dat we ons verlaten voelen, omdat God opeens niet doet wat wij gewend zijn van Hem. Daarom is het belangrijk om net als Jezus te weten in welk seizoen van ons leven we zijn.

Nu moeten de discipelen opeens voor alles zorgen, zelfs voor zwaarden om zichzelf te beschermen in deze heftige tijd. En Jezus weet dit omdat het geschreven staat in de wet en de profeten. Gods woorden moeten vervuld worden omdat het allemaal een einddoel heeft.

In welke tijd leven wij? Wij hebben het boek Openbaring van Jezus gekregen om voorbereid te zijn. Er zullen momenten komen dat het er op lijkt alsof God helemaal niet meer betrokken is. En juist dan moeten we weten dat God een einddoel heeft.

Soms maken we het leven van Jezus iets te bovennatuurlijk alsof Jezus hier op een gouden wolk heeft rondgewandeld. Maar Jezus was net zo sterk met het natuurlijke leven verbonden als wij dat zijn. Hij kwam hier op aarde als een baby en moest groeien, Hij moest gehoorzaamheid leren. Jezus is ook door verschillende geestelijke seizoenen in het leven gegaan. En daar moeten wij van leren, daar moeten wij Hem in volgen.

We mogen er van overtuigd zijn dat God met ons is en dat wij niets tekort komen. Ook mogen we leren dat er van die momenten zijn die een einddoel hebben. In die momenten lijken we alleen te staan, maar dat is alleen omdat God een doel heeft.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.