De beker

Lukas 22

20 Evenzo nam Hij ook de drinkbeker na het gebruiken van de maaltijd en zei: Deze drinkbeker is het nieuwe verbond in Mijn bloed, dat voor u vergoten wordt. (Lukas 22:20)

Dit is niet zomaar een zin die leuk past bij het Heilig Avondmaal, Jezus maakt een nieuw verbond. Dit is een verbond waarbij God een belofte maakt aan ons mensen, een verbond waarin wij enkel hoeven te vertrouwen in Hem en Hij zal de rest doen.

Ook hier geeft Jezus weer een tastbaar moment, dat iets veel diepers moet openbaren. Het is een teken van het bloed van Jezus dat Hij voor ons leven heeft gegeven. We moeten het drinken, we moeten in Zijn vergeving en verlossing leven, we moeten altijd weten dat we daarin mogen staan voor de troon van God. Gewassen door het bloed van Jezus.

We doen er soms iets te makkelijk over, het bloed van Jezus wordt iets te makkelijk gebruikt voor het afwassen van onze zonden. Het is niet iets dat we in de supermarkt kopen in een mooi flesje. Het is geen product dat we even gebruiken om onszelf te verlossen van de zonden in ons leven. Het is het bloed van Jezus, het is Zijn leven dat Hij voor het onze heeft gegeven.

De discipelen krijgen daar een beker in de handen gedrukt, en Jezus laat hen weten dat het Zijn bloed is. Het is het leven dat Hij geeft, Zijn leven voor hen, voor ons. Misschien hebben we het woord leven te veel gebruikt om te kunnen begrijpen wat de betekenis is. We zouden het woord ‘bestaan’ er voor kunnen gebruiken. Leven is een bestaan, een individu zijn dat een compleet eigen logica heeft. Een leven dat niet bepaalt wordt door iets of iemand anders. En dat is het leven dat Jezus hier aan de discipelen geeft, door Zijn bloed.

Het is meer dan het afwassen van wat zonden in ons leven. De zonden bracht dood in ons leven, we hadden geen leven meer. Maar nu door het leven dat Jezus ons gegeven heeft mogen we weer bestaan, mogen we weer uniek zijn. En zo mogen we van deze beker drinken die Jezus aan ons geeft.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.