Verraad

Lukas 22

19 En Hij nam brood en nadat Hij gedankt had, brak Hij het en gaf het aan hen met de woorden: Dit is Mijn lichaam, dat voor u gegeven wordt. Doe dat tot Mijn gedachtenis. 20 Evenzo nam Hij ook de drinkbeker na het gebruiken van de maaltijd en zei: Deze drinkbeker is het nieuwe verbond in Mijn bloed, dat voor u vergoten wordt. 21 Maar zie, de hand van wie Mij verraadt, is met Mij aan de tafel. 22 En de Zoon des mensen gaat wel heen zoals bepaald is, maar wee die mens door wie Hij verraden wordt. 23 En zij begonnen zich onder elkaar af te vragen wie van hen het toch zou zijn die dat zou doen. (Lukas 22:20)

Eerst komt Jezus met de misschien wat raadselachtige aankondiging van het nieuwe verbond. Een verbond dat wordt uitgebeeld met het brood en de wijn als Zijn lichaam en Zijn bloed. En alles wat Jezus van ons vraagt is dat wij dat eten en drinken. En dat vraagt om geloof, geloof dat Jezus werkelijk ons Zijn leven heeft gegeven zodat wij niet langer dood zijn, maar leven bij de bron van het leven.

Ze zullen het niet helemaal hebben begrepen, maar het was wel duidelijk dat ze het gewoon moesten accepteren. En dat is geloof, blijven vertrouwen ondanks dat we niet weten wat Jezus aan het doen is. En dat deed Judas niet, hij dacht dat hij op een zinkend schip zat waar hij nog even uit moest halen wat er uit te halen viel.

Jezus is er heel duidelijk over, het is de weg die God gaat. De profeten hadden er over geprofeteerd, alleen zo zal het nieuwe verbond worden geopenbaard. Wij mensen zien daar de logica niet van in, wie kan Judas dan de schuld geven voor het verraad? Maar Jezus is simpel en duidelijk, het is de weg die God gaat, maar wee diegene door wie Hij verraden wordt. En daar moeten we het bij laten, dat is geloof.

Nu beginnen de discipelen zich af te vragen wie van hen het is. Misschien begonnen sommigen zich af te vragen of ze het zelf waren. Op zich is dit geen slechte reactie, want het is een reactie waarbij men naar zichzelf durft te kijken. En dat deed Judas op dat moment niet meer, zelfs wanneer Jezus zo duidelijk heeft aangegeven dat Hij weet van het verraad is zijn hart al vol van het geld dat hij zal ontvangen.

Wij moeten onszelf ook afvragen, verraden wij Jezus niet met ons leven? Zijn wij werkelijk Zijn volgelingen of zijn we volgelingen met eigen motieven? Er is maar een manier om Hem te volgen en dat is vertrouwen, ons leven in Zijn handen leggen.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.