Vruchten

Lukas 8

14 En bij wie het zaad in de dorens valt, dat zijn zij die het hebben gehoord, maar die gaandeweg door de zorgen en rijkdom en genietingen van het leven verstikt worden en geen vrucht dragen. 15 En waar het zaad in de goede aarde valt, dat zijn zij die het Woord horen, het in een oprecht en goed hart vasthouden, en in volharding vruchten voortbrengen. (Lukas 8:14-15)

Bij het voorbeeld van het zaad gezaaid op het pad en tussen de stenen heeft Jezus het al helemaal niet over vruchten. Bij die mensen doet het Woord van God maar weinig. Maar hier bij de laatste twee gaat het wel over vrucht dragen. De dorens zorgen er voor dat er geen vruchten komen. Maar het hele doel van het zaaien is dat er vruchten komen, anders zal een boer nooit de moeite nemen om te zaaien.

Eigenlijk is het enige verschil tussen het derde voorbeeld met de dorens en het vierde voorbeeld van een goede groei, de vruchten. De mensen die afgeleid zijn door deze wereld, zullen nauwelijks of geen vruchten dragen. Maar hoe beter de ondergrond, hoe meer vruchten er zullen komen. In de andere evangeliën wordt gesproken over een meervoud van 30 of 60 of zelfs 100.

Maar wat betekent die vruchten? Eigenlijk is het een beetje een geheimenis dat we gewoon hebben geaccepteerd als vruchten of we interpreteren het als werk voor God. Hoe meer vruchten we dragen hoe meer werk we doen voor God, bijvoorbeeld evangelisatie of kerkenwerk.

Het zaad is het Woord van God maar wat moet het Woord van God in ons leven doen? Het moet vrucht dragen, de woorden van God, de boodschap van het koninkrijk van God moet in ons leven gaan groeien en uitmonden in daden. Zijn Woord moet effect op ons leven hebben, daden die horen bij het koninkrijk van God. Het is geen oogst van andere mensen of werk voor God, de vruchten zijn het koninkrijk van God in ons leven gemanifesteerd.

Dat betekent dus dat als we de doorns in ons leven toelaten, ons leven geen vruchten zal dragen. Het zal niet duidelijk zichtbaar worden dat wij werkelijk in het koninkrijk van God wandelen. Maar op het moment dat wij Gods Woord helemaal gaan accepteren en er naar gaan leven zullen we vruchten dragen.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.