Dat prikt

Lukas 8

14 En bij wie het zaad in de dorens valt, dat zijn zij die het hebben gehoord, maar die gaandeweg door de zorgen en rijkdom en genietingen van het leven verstikt worden en geen vrucht dragen.(Lukas 8:14)

Laten we nu eens eerlijk zijn, als we dit vers lezen, is dit van toepassing op ons leven? Wat doet het Woord van God werkelijk in ons leven, is het levensbepalend? Het zaad is het Woord van God dat we te horen krijgen. En bij deze ondergrond begint het zaad ook werkelijk te groeien, maar uiteindelijk komen er helemaal geen vruchten.

De vervolging van christenen is niets vergeleken bij deze dorens. Deze dorens zijn veel erger, het laat ons namelijk in de waan dat we goede christenen zijn omdat we toch wel degelijk groeien, maar uiteindelijk is er helemaal geen vrucht in ons leven. Is dit niet wat de westerse wereld heeft gedaan met de kerk? Zitten wij niet in een veel lastiger parket dan de mensen die vervolgd worden?

Wij hebben vrede gesloten met deze ondergrond, wij vinden het eigenlijk helemaal niet zo erg dat we tussen de dorens leven. We zien niet dat ons geloof verstikt wordt door de zorgen, rijkdom en genietingen van het leven. Er staat niet dat ons leven verstikt wordt, het is ons geloof dat verstikt en dat merken we niet. Want de zorgen of de rijkdom en het genieten bepaalt dan juist ons gevoel.

Het mooie van dit voorbeeld dat Jezus ons geeft is dat de zorgen, rijkdom en het genieten worden afgebeeld als dorens. En dat is niet hoe wij het ervaren, wij ervaren de zorgen als reëler, de rijkdom is comfortabeler en het genieten leuker dan het leven naar het Woord van God.

De zorgen van het leven zijn sterker en bepalen ons leven meer. Ze zijn er altijd en bepalen altijd ons leven en ons gevoel. Ook al voelen we ons slecht, het is belangrijker voor ons dan het Woord van God.

De rijkdom van de wereld is aantrekkelijker, omdat het ons blijkbaar ergens brengt. Het geeft ons meer in deze wereld dan het Woord van God ons ooit zal kunnen geven.

Het genieten willen we zeker niet loslaten, het geeft ons die emotie van geluk dat als een drugs werkt. De keuze tussen Bijbellezen en ons laatste favoriete serie kijken op tv is makkelijk gemaakt.

Wees eerlijk, is dit jouw ondergrond?

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.