Geloof in de woestijn

Lukas 4

1 Jezus, vol van de Heilige Geest, keerde terug van de Jordaan en werd door de Geest naar de woestijn geleid, 2 waar Hij veertig dagen verzocht werd door de duivel. En Hij at niets in die dagen en ten slotte, toen die voorbij waren, kreeg Hij honger. 3 En de duivel zei tegen Hem: Als U Gods Zoon bent, zeg dan tegen deze steen dat hij brood wordt. (Lukas 4:1-3)

Het waren veertig dagen van verzoekingen. Veertig dagen dat de duivel probeerde om Jezus te laten zondigen. Want dat is wat verzoekingen doen, ze willen ons af laten zien van ons vertrouwen op God en willen ons vertrouwen ergens anders in laten stellen. In die veertig dagen was Jezus niet bezig met eten of andere dingen, het was een geestelijke tijd.

Het moment hiervoor stond Jezus nog op uit de Jordaan en kwam de Heilige Geest in de vorm van een duif op Zijn leven rusten. En daar bovenop nog de Vader die Hem bevestigde in Zijn blijdschap over Zijn leven. Voor het geestelijke leven is dit het piek moment, het moment dat we weten dat ons leven zo sterk in God is. En dan is het tijd voor de woestijn in ons leven.

Wat we vaak niet realiseren in die woestijn van ons leven is dat de Heilige Geest ook in ons leven is. De diepten, de verzoekingen, ook dan is het de Geest van God die ons leidt. Jezus werd door de Geest naar de woestijn geleid. God doet dit bewust, het overkomt ons niet.

Veertig dagen lang is Jezus in de kracht van de Heilige Geest, veertig dagen lang is het niets anders dan volharden en de verzoekingen afslaan. Vaak is dit de tijd dat wij God niet meer voelen, maar juist dit moet de tijd zijn dat wij ons geloof tonen zonder het speciale gevoel. Want dit is de tijd dat er honger is, dit is de tijd dat ons vlees even helemaal geen aandacht meer krijgt. De emoties zijn dan negatief, maar God is niet negatief.

Maar omdat we ons negatief voelen, betekent het niet dat we zonder de Heilige Geest wandelen. Juist niet, juist dat zijn de moment dat we door de Heilige Geest sterk staan. Dit is het moment waarop we het heerlijke moment van de Jordaan praktisch kunnen leven. Het heerlijke moment dat God ons verteld dat Hij van ons houdt, kunnen we nu laten zien dat we het werkelijk geloven.

Want wij vragen ons meestal af, als God van ons houdt, waarom voel ik me dan in een woestijn? Maar het is de Heilige Geest die ons leidt naar de woestijn zodat we kunnen zeggen: ook hier weet ik dat Uw liefde voor mij is.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.