Wandelen door Gods kracht

Lukas 2

40 En het Kind groeide op en Het werd gesterkt in de geest en vervuld met wijsheid, en de genade van God was op Hem. 41 En Zijn ouders reisden elk jaar voor het feest van het Pascha naar Jeruzalem. 42 En toen Hij twaalf jaar was en zij naar de gewoonte van het feest naar Jeruzalem gegaan waren, 43 en die dagen tot het einde doorgebracht hadden, bleef het Kind Jezus, terwijl zij terugkeerden, in Jeruzalem achter zonder dat Jozef en Zijn moeder het wisten. 44 Maar omdat zij dachten dat Hij bij het reisgezelschap was, gingen zij een dagreis ver, en daarna zochten zij Hem onder de familieleden en onder de bekenden. 45 En toen zij Hem niet vonden, keerden zij terug naar Jeruzalem en zochten Hem daar. (Lukas 2:40-45)

Op zijn twaalfde was Jezus al vrij onafhankelijk van Zijn ouders. De reden kunnen we vinden in vers 40 waarin duidelijk wordt vermeld dat Jezus groeide en gesterkt werd door de geest en vervuld met wijsheid was want Gods genade was op Hem. Hier moeten we niet zomaar overheen lezen.

Als we dit lezen dan moeten we ons afvragen waarom we het zonder de kracht van God willen doen? Waarom willen we zo graag een leven in eigen kracht met eigen successen als we kunnen leven in de kracht van onze Schepper die het beste met ons leven voor heeft.

Natuurlijk bestaat er niet echt een superman of een spiderman, maar als we deze superhelden vergelijken met Jezus, dan is Jezus degene die gewoon mens is. Jezus is gewoon een mens van vlees en bloed net als wij. Een mens van vlees en bloed waar de genade van God werkelijkheid in is geworden waardoor Zijn leven Gods weg bewandelt.

Jezus was een kind van 12 jaar, maar door de genade van God, door de kracht die in hem werkte, was het niet zo dat hij buitenaardse krachten had, maar dat Gods genade door Hem werkte. En daardoor was Zijn leven anders maar wel als normaal mens.

Jozef en Maria verwachtte ook niets bijzonders, ze waren gewoon weer zoals altijd op weg naar huis, na deze mooie tijd in Jeruzalem. Jezus zal wel net als alle andere kinderen in de groep mee naar huis aan het wandelen zijn, maar nee, Gods kracht was in Jezus.

Nogmaals de vraag, waarom leven we in onze eigen kracht als we in Gods kracht kunnen wandelen? Na Pinksteren is dit geen uitzondering meer, God kiest niet, maar geeft aan een ieder die vol van verlangen is. Jezus had een keuze net als wij om voor Gods wil te kiezen en dat deed Hij. En zo hebben wij ook die keuze om door Gods kracht te wandelen. We kunnen allemaal gewone superhelden zijn.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.