Werkelijk geluk

Lukas 1

41 En toen Elizabet de groet van Maria hoorde, gebeurde het dat het kindje opsprong in haar schoot; en Elizabet werd vervuld met de Heilige Geest, 42 en zij riep met luide stem en zei: Gezegend ben je onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van je schoot. 43 En waaraan heb ik dit te danken dat de moeder van mijn Heere naar mij toe komt? 44 Want zie, toen het geluid van je groet in mijn oren klonk, sprong het kindje van vreugde op in mijn schoot. 45 En zalig is zij die geloofd heeft, want wat haar van de kant van de Heere gezegd is, zal volbracht worden. (Lukas 1:39-45)

Wat betekent het werkelijk om gezegend te zijn? Op het moment dat Maria binnenkomt is dit wat Elizabet zegt, het is het eerste wat ze uitroept. Maria is gezegend onder de vrouwen.

Als we de vrouwen bladen van vandaag de dag moeten geloven zijn vrouwen pas echt gezegend of gelukkig als ze zich kunnen ontplooien of mee kunnen doen met de laatste mode. De term geluk is dan zo oppervlakkig. Maar als we de preek van Jezus in Matheus 5 lezen dan is geluk iets heel anders, dan zijn we gezegend op het moment dat we zoeken naar het geestelijke leven in God.

Het woord gezegend kunnen we omschrijven als de werkelijke vorm van voldaan zijn, puur en heilig geluk. Gezegend is het als God centraal staat in ons leven en Hij de bron is van alles wie we zijn en wat we doen. En dat was het geval bij Maria in een overtreffende trap. Zij was uitgekozen door God om centraal te staan in Zijn plan om een redder te geven aan deze wereld.

En dat is waar Elizabet zich van bewust was. Dit is mijn nicht Maria, die door God is uitgekozen om zo’n speciaal onderdeel te zijn van Gods plan. Dit is wat het betekent om werkelijk gezegend te zijn hier op aarde. Gebruikt(!!!!) te worden door God voor zo’n heerlijk doel. Want ook dat is waar Elizabet zich van bewust is, dit is mijn redding, dit is mijn verlossing hier in de buik van Maria.

Sommige mensen hebben Maria zelf verhoogd en zien haar als DE moeder van God, maar dan begrijpen ze niet hoe God aan het werk is gegaan. God wil juist ons simpele mensen net als Maria gebruiken voor Zijn heerlijk werk. En dat is werkelijk geluk, dan zijn we werkelijk gezegend.

Maria was gezegend onder de vrouwen omdat zij deze belangrijke taak van God heeft gekregen. Laten wij ook trouw zijn aan God en het van Hem verwachten, Gods zegening, Gods bemoeienis met ons leven. En dat is niet negatief, dat is werkelijk geluk.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.