Schaamte

Romeinen 6

20 Want toen u slaaf van de zonde was, was u vrij ten aanzien van de gerechtigheid. 21 Wat voor vrucht dan had u toen van de dingen waarover u zich nu schaamt? Immers, het einde daarvan is de dood. 22 Maar nu, van de zonde vrijgemaakt en aan God dienstbaar gemaakt, hebt u uw vrucht, die tot heiliging leidt, met als einde eeuwig leven. 23 Want het loon van de zonde is de dood, maar de genadegave van God is eeuwig leven, door Jezus Christus, onze Heere. (Romeinen 6:20-23)

Hoe waar is het voor de mensen in de wereld. De trots dat er geen enkele moraal is waar men naar hoeft te luisteren we hoeven alleen maar naar ons eigen moraal te luisteren. En dat is de betekenis van vers 20. Men is gebonden aan het vlees waardoor geen enkele morele gerechtigheid invloed heeft op het leven.

Nu is er in het westen nog een bepaalde mate van een morele basishouding. Wat volgens mij de invloed is van de christelijke geschiedenis. In grote delen van de wereld zien we het systeem waarin vertrouwen nog een belangrijke rol speelt niet terug. Daar wordt alles nog bepaald door achterdocht. Hierdoor is het erg moeilijk om vers 21 te plaatsen in onze maatschappij.

Want door die morele basishouding is er eigenlijk weinig schaamte voor ons oude gedrag. Iedereen lijkt wel een beetje goed te zijn. En de mensen die echt slecht zijn, dat zijn vaak criminelen of hangjongeren. Daarom zien we ook niet duidelijk wanneer we nu gered zijn van de zonde.

Gelukkig zien we nu dat het moraal zakt en dat het duidelijk wordt hoe de mensen in de wereld werkelijk in elkaar zitten. Want nu zien we toch dat men zelf het moraal wil gaan bepalen. En dat het moraal zal uitmonden in meer seksuele losbandigheid en de acceptatie er van dan dat er ooit in de wereld is gezien.

Het is tijd dat we als christenen ons sterker gaan distantiëren van deze wereld, anders zal het ons meetrekken in die losbandigheid. Hoeveel discussie is er al geweest in kerken over seksuele voorkeur, de muziekindustrie en andere entertainment. Die discussie hoort niet thuis in kerk, want dan is er geen enkele schaamte meer voor ons verleden. De kerk hoort sterk te staan in heiliging. Het moet een plek zijn waar we komen om geheiligd te worden. Want daar is Jezus op dit moment mee bezig, het heiligen van Zijn bruid.

Laten we ons weer schamen voor wat we in het verleden hebben gedaan. Misschien is het niet zo erg in de ogen van de wereld, maar nu we bij God wonen moet de schaamte over ons komen. Niet een schuldgevoel, maar de schaamte dat we ons eens over hadden gegeven aan het vlees met zijn zonden.

This entry was posted in 45 Romeinen. Bookmark the permalink.