Wat een verlossing

Romeinen 6

15 Wat dan? Zullen wij zondigen omdat wij niet onder de wet maar onder de genade zijn? Volstrekt niet! 16 Weet u niet dat aan wie u uzelf als slaaf ter beschikking stelt tot gehoorzaamheid, u slaaf bent van wie u gehoorzaamt: óf van de zonde, tot de dood, óf van de gehoorzaamheid, tot gerechtigheid? 17 Maar God zij dank: u was wel slaaf van de zonde, maar nu bent u van harte gehoorzaam geworden aan het voorbeeld van de leer waaraan u overgegeven bent. (Romeinen 6:15-17)

Elke keer komt Paulus op hetzelfde terug, omdat het gevaar zo groot is. De liefde van God brengt het gevaar met zich mee dat wij er misbruik van gaan maken. En elke keer weer wil Paulus benadrukken dat dat niet Gods bedoeling is. We kunnen niet voor eeuwig blijven snoepen aan de verboden boom hopend dat Gods genade genoeg is voor ons.

Het woord misbruik is het juiste woord. We kunnen het vergelijken met het Nederlandse sociale systeem. Mensen die gebruik van de werkeloosheidsuitkering maar te lui zijn om ook maar een hand uit te steken, maken misbruik van deze regeling. Zo maken wij ook misbruik van Gods voorziening van redding, als we alleen maar willen incasseren maar niet de bedoeling van de regeling begrijpen.

De sociale regeling is er als een vangnet voor mensen die zonder werk komen te zitten en zo moet het gebruikt worden. Gods redding is er om ons te verlossen van het slaaf zijn en niet alleen van de schuld die we hebben opgebouwd.

En zo kunnen we samen met Paulus zeggen: ‘God zij dank.’ En waarom? Niet omdat het bloed van Jezus ons heeft afgewassen, maar omdat we van harte gehoorzaam zijn geworden aan het evangelie dat Jezus ons gegeven heeft. God zij alle eer, voor deze heerlijke boodschap waarin wij mogen wandelen.

Net als Paulus moeten we dit blijven benadrukken. We zijn niet gered om gewoon maar door te gaan met het gewone leventje. We zijn gered om niet langer slaaf te zijn van de zonde. God zij dank, dit is werkelijk een evangelie om vol van dankbaarheid in te wandelen. Dit is het evangelie dat Jezus bracht aan het kruis. Dit is het evangelie dat God openbaarde en nog steeds openbaart door Zijn Heilige Geest in ons leven.

God zij dank, wat een verlossing.

This entry was posted in 45 Romeinen. Bookmark the permalink.