Rechtvaardig door geloof

Romeinen 3

30 Het is toch immers één en dezelfde God, Die besnedenen rechtvaardigen zal uit het geloof en onbesnedenen door het geloof. 31 Doen wij dan door het geloof de wet teniet? Volstrekt niet, maar wij bevestigen de wet. (Romeinen 3:27-31)

Hoe meer ik bijbel lees, hoe meer ik me realiseer wat Gods verlangen is. Gods verlangen is een perfecte relatie, in rechtvaardigheid wandelen met Hem. Het woord dat de meeste nadruk heeft gekregen in de zin: ‘rechtvaardig worden door geloof’, is het woord geloof. Maar ik denk dat het woord ‘rechtvaardig’ net zoveel of zo niet meer nadruk moet krijgen.

Zoals een beker slechts de drager is van datgene wat we gaan drinken zo is het geloof slechts de verpakking van het cadeau, een rechtvaardig leven. Het gaat om het cadeau dat we ontvangen.

Dit moeten we ons realiseren. Stel we geven ons kind een auto cadeau. Verpakt staat het in de garage en als de dag komt, haalt het kind de verpakking eraf en begint zijn/haar kamer met het papier te behangen en laat vervolgens de auto staan. Doen wij niet hetzelfde door te blijven hangen bij onze overtuiging dat ons geloof genoeg is zonder dat we werkelijk Gods verlangen beantwoorden en werkelijk in rechtvaardigheid gaan wandelen.

Dit is het verlangen voor de joden, dit is het verlangen voor de christenen, dit is Gods verlangen voor iedereen hier op aarde. We moeten uit ons hokje van geloof stappen en gaan leren begrijpen wat het cadeau van God nu werkelijk inhoud. Wat heeft het kruis van Jezus nu werkelijk voor ons leven betekent? Wat is Gods verlangen met het kruis voor ons leven?

En als we dat begrijpen, begrijpen we ook waarom de wet niet ongedaan is gemaakt. Het is Gods verlangen dat de wet vervuld in ons leven. En ook al kan het niet in onze kracht, dat is juist de explosie van het cadeau van God. De kracht van Gods cadeau vervult de wet in ons leven.

Slechts vertrouwen in Hem is wat God van ons vraagt. Vertrouwen op het cadeau dat we alleen kunnen openen door geloof.

This entry was posted in 45 Romeinen. Bookmark the permalink.