Dom

Jakobus 1

22 En wees daders van het Woord en niet alleen hoorders. Anders bedriegt u uzelf. 23 Als iemand immers een hoorder van het Woord is en geen dader, lijkt hij op een man die het gezicht waarmee hij geboren is, in een spiegel bekijkt, 24 want hij heeft zichzelf bekeken, is weggegaan en is meteen vergeten hoe hij eruitzag. (Jakobus 1:22-24)

Niemand vindt het leuk om uitgemaakt te worden voor dom of iets in die richting. Maar Jakobus vindt het niet erg om even duidelijk een beeld te schetsen waardoor wij ons wel eens dom kunnen voelen.

Snij jezelf niet in de handen. Dit betekend dat je goed moet kijken naar wat je doet, is het beter voor jezelf of maak je iets kapot aan jezelf. Dat wat je doet, moet je doen zodat je kunt groeien in God. Dus als je alleen maar naar het Woord luistert en het niet doet, houd je jezelf voor de gek. Je bedriegt jezelf, want je werkt niet voor jezelf om beter te worden, maar je gaat voorbij aan goed advies en gaat door met jezelf kapot te maken.

De enige manier om ons gezicht te kunnen zien is door te kijken in een reflectie van onszelf. Maar wat heeft het voor nut om in de spiegel te kijken en daarna weer te vergeten hoe het er ook al weer uitzag. Zo kunnen we er nooit wat ‘beters’ van maken.

Het Woord is de spiegel van ons leven, het wijst de plekken aan waar het een en ander moet veranderen. Als wij deze woorden niet serieus nemen kunnen we net zo goed geen bijbel lezen en niet naar de kerk gaan. Als we Zijn Woord niet serieus nemen heeft het geen zin om jezelf christen te noemen. Want je hebt in de spiegel gekeken, maar daarna ben je gewoon doorgegaan met een leven zonder God.

En dat is dom. Dan snij je jezelf in de vingers. Je bent dan je leven aan het kapot maken, hoe goed het er ook lijkt uit te zien. Je kunt een glanzende auto hebben, maar als de motor kapot heb je er helemaal niets aan.

Laten we in de spiegel van het Woord kijken, niet om er een wet van te maken, maar om God Zijn Woord werkelijkheid te laten worden in ons leven. Laten we ons realiseren dat het er niet uitziet wat we in die spiegel zien en God zal ons geloof doen groeien en ons leven heiligen.

This entry was posted in 59 Jakobus. Bookmark the permalink.