Mij ontbreekt niets

Psalm 23

1 Een psalm van David.
De HEERE is mijn Herder,
mij ontbreekt niets.
(Psalm 23:1)

Als we naar de charismatische gemeenten kijken dan kunnen we ons er vaak niet in vinden omdat ze zo veeleisend zijn tegenover God. Als we dan nog eens verder kijken naar bijvoorbeeld de ‘name it claim it’ gemeenten in Amerika dan draait onze maag helemaal om. Hoe kunnen we God zo voor het blok zetten dat we van Hem dingen eisen? En het is wel duidelijk dat het niet altijd werkt, maar als we het daarover hebben dan wordt ons ongeloof toegedicht.

Toch is het niet helemaal verkeerd wat ze doen en dat is waar wij juist de mist in gaan. Wij durven helemaal niets van God te eisen en dat is heel duidelijk zichtbaar in ons gebed, maar gebed is wel een vorm van eisen. Misschien is eisen het verkeerde woord, maar wij mogen God echt wel wijzen op Zijn beloften, sterker nog, God verlangt er naar als wij Hem wijzen op Zijn beloften.

Dat is geloof, vertrouwen op wat Hij ons beloofd heeft. En de belofte van God is dat als wij op Hem vertrouwen, Hij ons nooit in de steek zal laten, het ons aan niets zal ontbreken. En dat is waar David hier aan refereert. De Heere is mijn Herder, mij ontbreekt niets. God zorgt voor mij, uit liefde is het zijn zorgende hand die altijd voor ons zorgt.

Waar de charismatische beweging soms van het pad raakt is dat men alleen het laatste gedeelte van dit vers accepteert in het leven. Ze claimen de zorg van God, ze claimen dat ze het aan niets zullen ontbreken, maar vergeten dat het alleen de praktijk is wanneer wij Hem werkelijk de Herder van ons leven laten zijn.

Een schaap dat wegloopt uit de kudde kan niet de zorg ontvangen die het nodig heeft. Natuurlijk is Jezus de Goede Herder en zal Hij ons opzoeken als we in de put terecht komen, maar Hij brengt ons altijd terug naar de kudde waar Hij onze herder kan zijn. Er valt niets te claimen als wij onze eigen weg gaan, zo simpel is dat. De Heere is mijn herder en daarom weet ik dat het mij aan niets ontbreekt. Een schaap mag blaten als hij honger heeft, zo mogen wij bidden en weten dat het ons aan niets zal ontbreken. Maar ga niet je eigen weg en eisen dat Hij je secretaresse is die alles voor je doet, zo werkt dat niet.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.