Hij is gek

Psalm 22

7 Maar ik ben een worm en geen man,
een smaad van mensen en veracht door het volk.
8 Allen die mij zien, bespotten mij;
zij trekken de lippen op, zij schudden het hoofd en zeggen:
9 Hij heeft zijn zaak op de HEERE gewenteld – laat Die hem bevrijden!
Laat Die hem redden, als Hij hem genegen is.
(Psalm 22:7-9)

Het moeilijkste bij het vertrouwen op God is waarschijnlijk de mening van andere mensen. We krijgen altijd zoveel over ons heen als we net even iets anders doen dan normaal is. We doen het net even anders omdat we het idee hebben dat we daarbij God lief hebben. Denk aan het simpele voorbeeld van een bedrijfsuitje waar wij niet aan mee kunnen doen omdat we weten dat er dingen gebeuren waar God niet achter staat.

Het is Gods woord tegen het woord van de mensen om ons heen. Op wiens woord wil jij vertrouwen? Natuurlijk zeggen we dat we het woord van God meer vertrouwen, maar de vraag is of dat blijkt uit het leven dat wij hebben. Want is het niet zo dat veel van ons gedrag bepaald wordt door wat de mensen van ons vinden. Sociale media, druk vanuit vriendengroepen, het heeft invloed op wat wij doen.

En als we er dan toch voor kiezen om op Gods beloften te vertrouwen, dan komen we bij deze verzen. Want dan gaat het niet alleen om het bedrijfsuitje, maar dan gaat om veel belangrijkere keuzes die we maken. Dan gaat het om de keuzes voor werk of partner, wat doen we als we ziek worden of als we diep in de problemen zitten.

Als we in al die omstandigheden blijven vertrouwen op God dan wordt het vanzelf moeilijker. Wat als Abraham nu had geleefd, wat een rotzooi had hij over zich heen gekregen over zijn plannen om Izak te offeren. En Jozua die in plaats van vechten rondjes loopt om de stad Jericho, niet echt een militair hoogstandje. Maar het zijn allemaal momenten waarop men meer vertrouwde op de woorden van God dan op de woorden van mensen.

En dan zullen we echt begrijpen waar David het hier over heeft. Mensen die hem voor gek verklaren omdat hij ondanks al zijn problemen blijft vertrouwen op God. Voor hem is het niet meer dan normaal en heeft hij geen andere keuze, maar door de mensen om hem heen wordt hij voor gek verklaard. Durven wij dit aan?

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.