God kijkt vanuit de hemel

Psalm 14

2 De HEERE heeft uit de hemel neergezien
op de mensenkinderen,
om te zien of er iemand verstandig was,
iemand die God zocht.
3 Zij allen zijn afgedwaald, tezamen zijn zij verdorven;
er is niemand die goeddoet,
zelfs niet één.
4 Hebben zij dan geen kennis, allen die onrecht bedrijven,
die mijn volk opeten alsof zij brood aten?
Zij roepen de HEERE niet aan.
(Psalm 14:2-4)

Hetzelfde gebeurde bij de toren van Babel, de mensen dachten dat ze een toren konden bouwen die tot de hemel zou reiken. Maar dan komt het moment dat de Heere vanuit de hemel neerdaalde om te kijken waar ze mee bezig waren. Het is tegelijk ironisch en triest, want de mens denkt werkelijk dat we een kans hebben zonder onze Schepper.

De bijbel staat er vol mee, degene die God vreest zal werkelijk wijs zijn. Steeds weer bij het lezen van de psalmen zien we dat de werkelijke zonde van de wereld niet zozeer al de rotzooi is die ze fabriceren, maar dat ze leven zonder God. Het is als een vaas zonder bloemen, de vaas heeft geen nut zonder de bloemen.

De Heere ziet toe uit de hemel hoe wij hier op aarde zonder Hem verder gaan. Hij snapt het niet, David begrijpt het niet, hoe kunnen zij verder gaan zonder God. En dat moeten wij als christenen ook hebben, wij moeten het ook niet begrijpen. Waarom zou de wereld ook maar een seconde zonder hun Schepper verder willen? Dit gaat niet om de wetenschap die God maar niet kan bewijzen, dit gaat niet om mooie debatten waarin alle voor en tegens op een rijtje worden gezet, dit gaat om een leven waarin we met Hem wandelen.

Alles wat de mens moet doen is zich tot God richten. Het is niet ingewikkeld er zijn geen speciale yoga houdingen voor nodig waarmee je met jezelf in contact komt. Gewoon met God praten, gewoon aan Hem vragen hoe het allemaal in elkaar zit. Want daar zit de wijsheid van het leven, daar zit een leven in de kracht van God.

Kijk naar het leven vandaag de dag, kijk wat we bereikt hebben. The sky is the limit. En toch is er altijd een God die op de troon zit in de hemel en naar beneden zal kijken. Want ook die ‘sky’ is door God geschapen. Hoe graag de wereld het ook wil, het is simpel niet mogelijk om het goede te doen zonder de schepper van dit alles.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.