God haat

Psalm 5

5 Want U bent geen God Die vreugde vindt in goddeloosheid,
de kwaaddoener zal bij U niet verblijven.
6 De dwazen blijven niet staande
voor Uw ogen.
U haat allen die onrecht bedrijven,
7 U brengt de leugenaars om.
Van de man van bloed en bedrog
heeft de HEERE een afschuw.
 (Psalm 5:5-7)

Stel je hebt een eigen bedrijf met wat werknemers. De meeste werknemers zijn harde werkers, maar er zitten er 1 of 2 bij die er niet veel van bakken. Ze kosten je meer geld dan dat het je oplevert, ze verpesten de werksfeer voor die andere werknemers en zo zijn er nog wel meer klachten. Heb je als werkgever dan niet het recht om daar wat aan te doen?

Het zijn sterke woorden die David in deze psalm gebruikt, maar we moeten het in de context zien van een God die verlangt naar perfecte liefde in Zijn schepping. Hij heeft deze wereld geschapen, Hij heeft het verlangen om het op te bouwen en te laten groeien in vrede en goedheid. Mag Hij er dan geen stokje voor steken als er mensen zijn die tegen dit verlangen ingaan?

Het probleem is dat wij God gaan beoordelen op hoe wij in het leven staan. Een moordenaar die in de gevangenis zit heeft zo weer zijn eigen moralen en verafschuwt de pedofiel, alsof die slechter is dan hij. We voelen ons altijd beter dan de ander omdat we onszelf vergelijken met iemand die slechter is dan wij. En in die context vinden we de woorden van David erg hard, alsof God onredelijk is.

God is niet onredelijk en Hij is de bron van het moraal. En zo gauw we dat erkennen begrijpen we wat David hier zegt. Dan kunnen we niets anders dan deze psalm meezingen en erkennen dat God rechtvaardig is. Het moraal van de wereld wordt er met de modernisering echt niet beter op en dat is wat God haat. En God zou God niet zien als Hij dat niet zou haten.

God is liefde, God is trouw, God is genadig en ga zo maar door. En in die perfectie verlangt Hij naar die liefde in Zijn schepping. Daarom haat hij de zonden, daarom brengt Hij gerechtigheid tegenover de leugenaars, daarom zal niemand die zich inlaat met deze dwaasheid voor Gods aangezicht kunnen staan. En zo mogen we deze psalm zingen en erkennen dat God echt goed is, zelfs als Hij haat.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.