Nederig

1 Petrus 5

5 Evenzo, jongeren, wees aan de ouderen onderdanig; en wees allen elkaar onderdanig. Wees met nederigheid bekleed, want God keert Zich tegen de hoogmoedigen, maar de nederigen geeft Hij genade. 6 Verneder u dan onder de krachtige hand van God, opdat Hij u op Zijn tijd verhoogt. (1 Petrus 5:5-6)

Hoogmoed legt de nadruk op onszelf, wij zijn degene die iets voor elkaar kunnen boksen, wij zijn degene die het beter kunnen dan iemand anders. Met hoogmoed onttrekken wij onszelf uit de genade en kracht van God want we kunnen het zelf veel beter. En dat is de hele reden dat God Zich tegen de hoogmoedigen keert en juist de nederigen genade geeft.

Wij zijn schepselen van onze Schepper en daar kunnen we helemaal niets aan veranderen. Er is niets in ons waarvan we ook maar kunnen zeggen dat het ons eigen doen is. En toch doen wij alsof het wel zo is, zeker als we jong zijn en nog vol levenslust. Het woord onderdanig komt dan niet in ons woordenboek voor.

Daarom spreekt Petrus ook vooral tegen jongeren, zij moeten nederig leren zijn. Al weten ze tegenwoordig meer dan de ouderen op het gebied van de technologische ontwikkelingen dat is geen reden om de ouderen weg te zetten als achterhaald. Onderdanig leren zijn

We moeten op een moment komen in ons leven waarop we realiseren dat dit de werkelijkheid is. Erkennen dat Hij werkelijk God is en wij Zijn schepselen. Dat is het moment dat we werkelijk nederig zijn, afhankelijk van Hem. En dat is geen slecht moment, dat is het mooiste moment van ons leven. Want vanaf dat moment is het God die ons Zijn genade zal geven.

Dat is het moment dat God ons zal verhogen, dat Hij voor onze rechten zal opkomen. Want Hij is onze God.

This entry was posted in 60 1 Petrus. Bookmark the permalink.