100% zeker

1 Petrus 2

6 Daarom staat er in de Schrift: Zie, Ik leg in Sion een hoeksteen die uitverkoren en kostbaar is; en: Wie in Hem gelooft, zal niet beschaamd worden. 7 Voor u dan, die gelooft, is Hij kostbaar; maar voor de ongehoorzamen geldt: De steen die de bouwers verworpen hebben, die is de hoeksteen geworden, en een steen des aanstoots en een struikelblok; 8 voor hen namelijk die zich aan het Woord stoten, door ongehoorzaam te zijn, waartoe zij ook bestemd zijn. (1 Petrus 2:6-8)

Vervang het woord ‘geloof’ in vers 6 met het woord ‘vertrouwen’, de lading van dit vers veranderd dan. Want dan moeten we vertrouwen hebben in Jezus voor dit leven. Want zoals uit de vorige overdenking is gebleken vraagt Jezus van ons om op Hem te vertrouwen en te worden zoals Hij, een steen in een geestelijk huis.

Ten eerste moeten we dit lezen in een context waarin iedereen nog een god wilde dienen. De joden diende de God van Abraham, de grieken hadden vele andere goden. Maar ze wilden allemaal een god dienen. De Hindoe religie heeft vele miljoenen goden, ze hebben zichzelf redelijk goed ingedekt tegen allerlei soorten rampspoed en voor allerlei zegeningen. Om daar vanaf te stappen is nogal beangstigend, want wat als er ook maar 1 van die goden boos wordt.

De keuze om dan helemaal te vertrouwen op Jezus als de hoeksteen van een geestelijk huis waarin God wil wonen is dan niet zo makkelijk meer. Want vertrouwen we werkelijk op Jezus dat Gods aanwezigheid in ons leven zal zijn op het moment dat we ingaan op Zijn uitnodiging. Is Jezus werkelijk voor ons zo kostbaar dat we al het andere los durven laten dat we gewoon onszelf opofferen en een steen worden van deze tempel.

Wij zijn opgevoed met het evangelie, voor ons is het niet meer dan normaal. Maar het is werkelijk een aanstootgevende evangelie. Het is helemaal niet zo makkelijk als we voor een keuze staan om bescherming van de goden in dit leven. Dan moeten we echt 100% zeker zijn van onze zaak.

Ben jij zo zeker van je zaak dat je bereid bent om alles in je leven op te geven? Want dat is werkelijk de vraag over hoe kostbaar Jezus is in ons leven. Hij is een hoeksteen, een fundament van een nieuw leven in de aanwezigheid van de Vader. Nogmaals, de vraag is of je alles wil opgeven voor Zijn aanwezigheid?

This entry was posted in 60 1 Petrus. Bookmark the permalink.