De juiste manier van God prijzen

1 Petrus 1

6 Daarin verheugt u zich, ook al wordt u nu voor een korte tijd – als het nodig is – bedroefd door allerlei verzoekingen, 7 opdat de beproeving van uw geloof – die van groter waarde is dan die van goud, dat vergaat en door het vuur beproefd wordt – mag blijken te zijn tot lof en eer en heerlijkheid, bij de openbaring van Jezus Christus. (1 Petrus 1:6-7)

In sommige kerken zingen we psalmen om God te prijzen, in andere kerken zingen we opwekkingsliederen, maar 1 ding is hetzelfde we loven God en geven Hem alle eer. Sommige mensen willen hier nog weleens een discussie over beginnen. Ze vinden hoe de ander God looft niet echt de juiste manier. Of het is zonder emotie of het is met veel te veel emotie en zo kunnen we nog wel andere redenen verzinnen. De overdenking van vandaag moet alles in een heel ander perspectief zetten, dan maakt het niet eens meer uit hoe wij Gods lof bezingen.

Want Paulus heeft het hier ook over God loven en verheerlijken, maar als we de tekst goed lezen komt daar helemaal geen muziek bij te pas. Het is namelijk ons geloof dat God alle lof en eer zal geven. En dan kunnen we opeens geen kritiek meer hebben over de methode die we aanhangen. Dan is het heel simpel, ons vertrouwen op God is wat God verheerlijkt.

God prijzen gebeurt vooral met ons leven, de woorden die wij bezingen zijn slechts een uiting van wat ons geloof doet. En als ons geloof helemaal niets doet dan zijn de woorden die we zingen, of ze nu psalmen zijn of opwekkingsliederen, helemaal niets waard. Hoe hard we ook zingen, hoe mooi we ook zingen, welk instrument we ook gebruiken, God krijgt geen enkele eer in ons leven.

Het klinkt hard, maar dit is wel iets dat we ons moeten realiseren. Het leven gaat om ons vertrouwen op God, ons vertrouwen elk moment van de dag. En als we zingen is dat echt wel een mooi moment waarop we ons geloof belijden aan God, het is een soort toetje na de maaltijd.

Maar een maaltijd met alleen maar een toetje is geen maaltijd. En aanbidding zonder geloof is geen aanbidding. Het geloof draait om ons vertrouwen op God en als dat zal overwinnen ondanks alle beproevingen geven we God werkelijk alle eer die Hij waardig is. Ons leven is dan een offerande die God met alle liefde zal ontvangen.

This entry was posted in 60 1 Petrus. Bookmark the permalink.