Een doel

2 Timotheus 4

6 Ik word immers reeds als een plengoffer uitgegoten en het tijdstip van mijn heengaan is aanstaande. 7 Ik heb de goede strijd gestreden. Ik heb de loop tot een einde gebracht. Ik heb het geloof behouden. 8 Verder is voor mij weggelegd de krans van de rechtvaardigheid die de Heere, de rechtvaardige Rechter, mij op die dag geven zal. En niet alleen mij, maar ook allen die Zijn verschijning hebben liefgehad. (2 Timotheus 4:6-8)

Hoe kijken wij terug op ons leven als we oud zijn? Hebben wij dezelfde zekerheid als Paulus of hebben we het idee dat we met de hakken over de sloot de eindstreep halen?

In onze tijd staat euthanasie op de agenda, mensen die een voldaan leven hebben en het wel tijd vinden om er uit te stappen. Voldaan betekent in die context vaak dat ze geen nut meer hebben om te leven. Ze zitten wat achter de geraniums of hebben te maken met ernstige ziekte. Ze hebben misschien erg genoten van het leven, maar ze zien het in de toekomst niet meer gebeuren.

Als christen horen wij zo niet te kijken, ons succes zit hem niet in het comfortabele leven dat we mogen hebben. Ons succes zit hem in het leven voor God. Paulus heeft het over een leven als een plengoffer, dat uitgegoten wordt. Hier in India zien we dat geregeld gebeuren, mensen die aan de kant van de weg voor een god een kom water leeggooien als een offer. Met een langzame straal laten ze het water voor de god vallen.

Zo ziet Paulus zijn leven, hij heeft alle inspanning voor God gegeven en zo langzamerhand raakt hij leeg. Het is voorbij en hij voelt dat God hem naar huis zal halen. En dat is geen verlangen naar Euthanasie, dat is weten dat je leeg bent, je alles hebt gegeven voor God en dat het tijd is dat God de beslissing neemt.

En Paulus mag weten dat hij beloond zal worden, niet omdat hij de genade van God verdient heeft. Maar Paulus heeft zijn leven wel als offerande aan God gegeven en God zal dat belonen. Hij heeft de race ten einde gebracht als een winnaar die de kroon van rechtvaardigheid zal ontvangen. En dat is een doel waar we voor mogen leven.

This entry was posted in 55 2 Timotheus. Bookmark the permalink.