Ijverig

2 Timotheus 2

15 Beijver u om uzelf welbeproefd voor God te stellen, als een arbeider die zich niet hoeft te schamen en die het Woord van de waarheid recht snijdt. (2 Timotheus 2:15)

Lees deze zin 10 keer en dat is de boodschap van deze overdenking. Nemen we dit werkelijk serieus in ons leven? Het woord dat in deze vertaling wordt gebruikt is: ‘beijver’. Het betekent in ieder geval niet: ‘een beetje proberen’. Het betekent dat we onze best moeten doen, dat we alles op alles zetten om onszelf welbeproefd voor God te stellen.

We weten allemaal wel van onszelf of we oprecht zijn met de baan die we hebben. Maar Paulus vraagt van ons om als een goede arbeider, die er alles aan doet om de baas oprecht goed te stemmen, voor God te leven. Dat betekent dat we geen fratsen uithalen en doen wat er van ons gevraagd wordt. Het betekent dat we verlangen God goed te stemmen in ons leven.

En dat zijn echt de woorden van Paulus hier. We weten dat Paulus ook heel duidelijk heeft aangegeven dat het alles genade is, maar wij moeten leren dat deze oproep van Paulus niet in contrast staat met de genade van God. Het is juist de genade van God die ons de kans geeft om als een goede arbeider voor God te leven.

En in Zijn genade mogen we de kracht ontvangen om opnieuw te beginnen, maar dan op de juiste manier. Christenen die oprecht willen kijken naar het leven in God, Christenen die oprecht verlangen naar de waarheid. Dat zijn de arbeiders waar Paulus het over heeft. Wij willen dan God lief hebben boven alles.

We weten echt wel wat ijverig betekent, daar hoeven we niet voor in het woordenboek te kijken. De vraag is of we het bord voor onze hoofd weg willen halen en deze verzen oprecht  willen lezen. Ijverig zijn in het geloof, ijverig zijn in gebed, ijverig zijn in het verlangen naar meer van God in ons leven. Is dat teveel gevraagd, na alles wat Hij voor ons heeft gedaan? Mogen wij zijn genade niet beantwoorden met liefde?

This entry was posted in 55 2 Timotheus. Bookmark the permalink.