Zekerheid

Handelingen 27

14 Maar niet lang daarna werd Kreta getroffen door een stormwind, die Euroklydon genoemd wordt. 15 En omdat het schip daardoor meegesleurd werd en de kop niet in de wind kon houden, gaven wij het op en dreven weg. 16 En toen wij onder een eilandje doorvoeren dat Klauda heette, konden wij nauwelijks de sloep meester worden. 17 Nadat ze die aan boord gehaald hadden, maakten ze gebruik van allerlei hulpmiddelen en haalden kabels onder het schip door; en omdat ze bevreesd waren dat ze op de droogte Syrtis terecht zouden komen, streken ze het zeil en lieten zich zo meedrijven. 18 En omdat wij door de storm hevig heen en weer geslingerd werden, wierpen ze de volgende dag lading overboord. 19 En op de derde dag wierpen wij met onze eigen handen het scheepstuig overboord. 20 En doordat er gedurende vele dagen geen zon en geen sterren verschenen, en geen kleine storm ons teisterde, werd ons verder alle hoop op redding ontnomen.  (Handelingen 27:14-20)

Het thema van deze verzen is dat men de controle kwijt is. Men heeft democratisch besloten om verder te varen ondanks de waarschuwing van Paulus en men zit nu in de problemen, iets waar ze helemaal niets meer aan kunnen doen.

De reden dat mensen naar een god op zoek waren/zijn heeft te maken met deze onzekerheid. Denk aan het verhaal van Jona, op het moment dat de problemen niet meer in de hand te houden zijn richt men zich op een god. Hier in India is het nog duidelijker, voor elk probleem heeft men weer een andere god. Er zijn dus ook miljoenen goden in dit land en die hebben ze ook nodig ook met alle onzekerheid.

Nederland heeft zo hard gewerkt aan zekerheid. Het leven wordt praktisch voor ons uitgestippeld, voor alles hebben we een wetenschappelijke uitleg en voor alles hebben we een verzekering. Er zijn zelfs verzekeringen voor onze vakantie, want stel je voor dat onze vakantie niet door kan gaan. Niet voor niets dat mensen die niets met een god te maken willen hebben dit als een argument tegen het hele idee god gebruiken.

Voor hen is de zekerheid die wij met elkaar opgebouwd hebben een bewijs dat god niet bestaat. Voor ons is het juist het bewijs dat we onze Schepper wel nodig hebben. Want ook wij in Nederland zijn hard bezig met het werken aan zekerheid. En dit verlangen zullen we uiteindelijk alleen in God kunnen vinden.

Al deze zekerheid probeert het verlangen naar een God die voor ons zorgt weg te drukken, maar we hebben Hem nodig. Hij is onze Schepper, op Hem kunnen we bouwen. En dat is wat de wereld vandaag de dag ook moet weten. Want niets is zeker, ook al dekken we onszelf nog zoveel in. Onze enige houvast in dit leven is de God van Paulus, de God die alles in handen heeft.

This entry was posted in 44 Handelingen. Bookmark the permalink.