Oefenen

Handelingen 24

16 En daarom oefen ik mijzelf om altijd een zuiver geweten te hebben voor God en de mensen.  (Handelingen 24:16)

Paulus zegt hier niet dat hij een honderd procent zuiver geweten heeft, maar hij zegt wel dat hij er alles aan probeert te doen om een zuiver geweten te hebben voor God en voor de mensen. En dat is belangrijk, want dat laat ons zien wat de weg is naar een zuiver geweten.

Begin er aan.

Soms zien we een perfect voorbeeld voor ons en denken we dat het onmogelijk is om hier aan te voldoen. Maar dat betekent niet dat we uit wanhoop het daarom moeten opgeven, het falen moet ons juist sterker maken. Zonder vallen is er geen opstaan en juist het opstaan is wat ons sterker maakt om te groeien.

Paulus oefent zichzelf om altijd een zuiver geweten te hebben, hij is er bewust mee bezig. Hij kan het niet weerstaan om die kleine geheimpjes in zijn hoofd voor God te leggen. Ze moeten er uit, ze moeten in het openbaar komen voor God en voor de mensen. Hij wil een open boek zijn, ook al staan er fouten uit zijn leven in dat boek.

Dit is werkelijk een oefening die we elke keer weer moeten doen. We kunnen een moment hebben dat even alles eerlijk naar buiten komt, maar daarna kruipen de geheimen toch weer langzaam naar binnen. We moeten hier blijvend aan werken, we moeten elke keer weer bewust de zonden die wij doen op tafel leggen, in de eerste plaats naar God.

Begin er aan, het is moeilijk, maar het is wel wat God van ons vraagt. Verlang naar een zuiver geweten, verlang er naar dat je leven oprecht is zonder al die duisternis. Verlang er naar dat je niet langer meer iets achter hoeft te houden. En dan zullen we net als Paulus oprecht ons verhaal kunnen doen.

This entry was posted in 44 Handelingen. Bookmark the permalink.