Terug vechten

Handelingen 12

1 Omstreeks die tijd sloeg koning Herodes de hand aan sommigen van de gemeente om hen kwaad te doen. 2 En hij doodde Jakobus, de broer van Johannes, met het zwaard. 3 En toen hij zag dat het de Joden welgevallig was, ging hij verder door ook Petrus te grijpen (het waren de dagen van de ongezuurde broden); 4 en toen hij ook die gegrepen had, zette hij hem in de gevangenis en gaf hem over aan vier wachten, elk bestaande uit vier soldaten, om hem te bewaken, omdat hij hem na het Pascha wilde voorleiden aan het volk. 5 Petrus werd dus in de gevangenis bewaakt; maar door de gemeente werd voortdurend voor hem tot God gebeden. (Handelingen 12:1-5)

De situatie lijkt om te slaan, na al het succes komt er nu de vervolging. Herodes die een echte politicus is gebruikt de vervolging van de christenen als een manier om meer geliefd te raken onder de joden. Eerst wordt Jakobus gedood met het zwaard en Herodes ziet dat de joden het leuk vinden en daarom gaat hij een stap verder. Want Petrus is toch echt wel de grootste man van deze nieuwe sekte.

Hij grijpt Petrus en zet hem gevangen, maar hij moet even wachten met het verdere verloop van deze actie vanwege het Pascha. Maar hij zorgt er nog wel even voor dat Petrus goed vast zit, dat hij er niet zomaar vandoor kan gaan. Na het Pascha zit er voor hem een leuk feestje aan te komen.

Maar helaas voor Herodes heeft hij geen rekening gehouden met vers 5. Want hij mag misschien bang zijn dat de andere sekteleden Petrus zullen proberen te bevrijden en die angst is echt gerechtvaardigd, alleen de manier waarop ze dat doen is niet zoals hij had verwacht. Zij beginnen namelijk voortdurend te bidden voor Petrus. En dat is het wapen dat wij als christenen hebben.

Wij hebben gebed, wij hebben een wapen dat elk ander wapen op deze wereld overstijgt. Hoeveel kracht en geweld de wereld ook wil gebruiken, het gebed is vele malen krachtiger. En als we dat werkelijk geloven zullen we zoveel meer naar dit wapen grijpen. Als ons geloof in het gebed net zo sterk is als het geloof van deze mensen zullen ons diensten veel meer bestaan uit gebed, zullen er veel meer gebedsdiensten zijn.

Het is allemaal geloof, als we het niet geloven zullen we het ook niet gebruiken. Laten we sterk staan, laten we zoeken naar wat God wil doen voor de gemeente. Laten we de kracht van satan breken in onze steden en dorpen. Laten we de autoriteit nemen om het tij te keren, zodat we niet langer worden uitgelachen door hem die rondgaat als een briesende leeuw. Hij lacht zich een hoedje om al die gemeenten die niet eens de tijd nemen om te bidden, bidden voor de verlossing van het kwaad. Het is tijd dat we net als de eerste gemeente opstaan in gebed en zo terugvechten tegen dat wat zoveel van ons heeft afgepakt.

This entry was posted in 44 Handelingen. Bookmark the permalink.