Het verschil tussen toen en nu

Handelingen 5

3 En Petrus zei: Ananias, waarom heeft de satan uw hart vervuld, zodat u gelogen hebt tegen de Heilige Geest en een deel achtergehouden hebt van de opbrengst van het stuk grond? 4 Als het onverkocht gebleven was, bleef het dan niet van u, en toen het verkocht was, bleef de opbrengst dan niet tot uw beschikking? Waarom toch hebt u deze daad in uw hart voorgenomen? U hebt niet tegen mensen gelogen, maar tegen God. 5 Toen Ananias deze woorden hoorde, viel hij neer en gaf de geest. En er ontstond grote vrees bij allen die dit hoorden. (Handelingen 5:3-5)

Zouden dit koppel de enige christenen in de hele christelijke geschiedenis zijn geweest die deze fout hebben begaan? Want de straf die ze krijgen is heftig, de dood is het laatste strafmiddel dat er is. Waarom zijn er dan zoveel christenen die precies dezelfde fout begaan als deze mensen en toch de doodstraf niet krijgen?

We kunnen als voorbeeld de ark van het verbond aanhalen. De Filistijnen stelen de ark van de joden tijdens een gevecht. Ze nemen het mee naar hun eigen tempel en zetten het voor hun eigen god neer. Die god moet verschillende keren buigen, maar verder is er geen enkele Filistijn die komt te overlijden omdat ze de ark hebben aangeraakt. Maar op het moment dat David de ark naar Jeruzalem wil verplaatsen en de ark bijna van de wagen valt, probeert iemand dat te voorkomen en als bedankje krijgt hij de doodstraf.

Gods beslissingen hebben niet alleen te maken met de daad, God bekijkt alles vanuit de context. Het moment dat David de ark wil verplaatsen is een heilig moment, zo ook de tijd net na de uitstorting van de Heilige Geest. De gemeente was zo puur en heilig en zo vol van de Heilige Geest dat elke manier van zonden de Heilige Geest gekwetst zou worden.

De reden dat de zonden nu zonder deze zelfde straf toch gebeuren heeft niets te maken met dat wij beter zijn. Zijn onze gemeente net zo heilig en vol van Gods Geest als de eerste volgelingen van Jezus? Wandelen wij in dezelfde kracht van God als dat zij in Jeruzalem wandelden? Want dat is het probleem, wij hebben een gemeente geaccepteerd die niet wandelt in de kracht van de Heilige Geest.

Wij zijn degenen die de beslissingen maken, wij hebben zelfs democratie nodig om leiders aan te stellen. Wij zijn niet meer afhankelijk van Gods kracht en daarom kunnen al die zonden ongestraft doorgaan. Wij leven niet in diezelfde heiligheid als waar de eerste christenen in leefden. En dan gaat het niet om de zonden, maar juist om de afwezigheid van Gods Heilige Geest die Hij aan ons wil geven. En dat is het verschil tussen toen en nu.

This entry was posted in 44 Handelingen. Bookmark the permalink.